Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Felvidéken kétkeréken
   Többször bejárós útvonalat találtam.
 A hónap megyéje: Bács-Kiskun vármegye
  Bács-Kiskun megyei kerékpártúra ajánló.
Ki volt Lukanénye hőse?
  Családi kerékpártúra a Felvidéken.
prev
next

jog

Az eszköz nettó tömege, illetve tervezési sebessége dönti el, hogy szükséges-e a biztosítás.

Egy új jogszabály szerint kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) biztosítást kell kötni egyes mikromobilitási eszközökre. A szabályozás 2024 július 16-tól rendeli el a kgfb meglétét és olyan elektromos eszközökre írja elő, amelyek amelyek saját tömege meghaladja a 25 kilogrammot és a tervezési sebessége eléri a 14 kilométer/órát, illetve abban az esetben is, ha az eszköz saját tömege nem éri el a 25 kilogrammot, de a tervezési sebessége meghaladja a 25 kilométer/órát.

 mar csak nehany nap es kotelezo gepjarmu felelossegbiztositast kell kotnod a mikromobilitasi eszkozodre 01

A jogalkotók elsősorban a villany rollerekre, a Segway-ekre, az elektromos egykerekű járművekre és egyes villany gördeszkákra kötelezik a felhasználót a biztosítás megkötésére.

Az üzemben tartó felelőssége lesz ellenőrizni járművének paramétereit, hogy megállapíthassa, szükséges-e KGFB-t kötni.

Fontos: A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvény alapján, ha egy járművet nem vettek hatósági nyilvántartásba -azaz nincs rendszáma-, a használója minősül üzemben tartónak. Tehát, ha a haver kölcsönadja a járművét neked, te számítsz az üzemben tartójának és gond esetén téged bírságolhat meg a rendőr.

A kizárólag emberi erővel működtetett kerékpárokra, rollerekre, gördeszkákra, valamint a PEDELEC-ekre, és a mozgáskorlátozottak által vezetett e-mopedre nem vonatkozik a szabályozás.

Támogasd a működésünket


Ha tetszett a cikk, kérlek támogasd a munkánkat önkéntes adománnyal a Revolutos számlánkra bankkártyás fizetéssel. Ezáltal még több hasonló cikket fogunk tudni készíteni a szórakoztatásodra.

Hogyan működik az adományozás?

Köszönjük!