Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Bikepacking stílusról kezdőknek
  Soha nem volt még könnyebb "csak úgy elindulni", egy bringával és néhány táskával.
Thermo kulacsok
  Hőtárolós kulacsok a kellemes folyadék bevitelért.
Cateye Kinetic hátsólámpák
  Három „majdnem féklámpa” a legendás japán gyártótól.
MTF villanybringák Magyarországon
  Új márka a láthatáron.
prev
next

szurkerendszam11A hazai bohózat újabb eleme.

Mint tudjátok szürke rendszámot kell igényelni olyan kerékpár szállítóra, amely eltakarja a rendszámot. Ennek mizériájáról már sokan ódákat zengtek, mivel az egyszerűség és észszerűség mintapéldája.

Most nem is a folyamatot akarom leírni, hanem néhány extra tudnivalót, amely segíthet nektek eldönteni, hogy egyáltalán kell-e ez nektek.

A történet áprilisban indult, amikor feltettem az alábbi kérdéseket az ORFK-nak:

1. Hogyan kell elhelyezni ezt a rendszámot olyan hátsó kerékpár tartókon, amelyeken nem képeztek ki gyárilag a rendszámnak helyet?
2. A korábbi szabályozás: Amely szerint a hátsó rendszámtáblát leszerelve azt kerékpárszállítón kívül helyezzük el egy olyan tartón, amely megvilágítja a táblát. Hatályon kívül kerül-e? Ha igen mikortól?
3. Harmóniában van-e a szürke rendszámtábla használata az EU-s szabályozással? (Megbüntethet-e a rendőr, ha ezt használom az EU-s országokban?)
4. Használhatom-e szürke rendszámtáblát nem EU-s, de európai országban?

Az említett hivatal nagyon gyorsan válaszolt, csak válaszai sajnos nem voltak egyértelműek, és nem teljesen a kérdéseimre adtak választ.

Ezért futottam egy kört a Közlekedési Hatóságnál is, akik a Kormányhivatalhoz irányítottak, akik a Belügyminisztériumhoz irányítottak, aki még a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz is irányítottak.

Kérdéseimet feltettem a Belügyminisztériumnak is (BM), ahonnan viszont értékelhető válaszok jöttek.

1. Hogyan kell elhelyezni ezt a rendszámot olyan hátsó kerékpártartókon, amelyeken nem képeztek ki gyárilag a rendszámnak helyet?

A közlekedési hatóság által kiadott „Műszaki Adatlap" alapján kerül sor a gépkocsi kerékpárszállító eszközére a szürke rendszámtábla kiadására. Tehát azt, hogy a kerékpártartó eszközre felszerelhető-e a szürke alapszínű rendszámtábla, a közlekedési hatóság állapítja meg. Javasoljuk a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot is megkeresni a témával kapcsolatban.

2. A korábbi szabályozás: Amely szerint a hátsó rendszámtáblát leszerelve azt kerékpárszállítón kívül helyezzük el egy olyan tartón, amely megvilágítja a táblát. Hatályon kívül kerül-e? Ha igen mikortól?

A szabályozás hatályban marad.

3. Harmóniában van-e a szürke rendszámtábla használata az EU-s szabályozással? (Megbüntethet-e a rendőr, ha ezt használom az EU-s országokban?)

A szürke rendszámtábla használata harmonizál az EU-s szabályozással. Más országok területén az adott állam belső jogszabályai érvényesek, ezekről az országok nagykövetségei tudnak felvilágosítást adni.

4. Használhatom-e szürke rendszámtáblát nem EU-s, de európai országban?

Igen.

szurkerendszam allasfoglalas bm

A BM állásfoglalása, ha gondold nyomtasd ki a kocsidba, bár ez nem garancia arra, hogy nem büntetnek meg.

Mint látható, az első kérdéssel kapcsolatban javasolják a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium véleményét is kikérni, mivel műszaki dolgokban ők foglalnak állást. Mivel cikkem így lenne teljes értékű megtettem ezt is.
A következő kérdésekkel, felvetésekkel fordultam hozzájuk:

Tudomásunkra jutott, hogy nem minden kerékpártartó kaphatja meg a szürke rendszám engedélyét.
A fölösleges sorban-állások és elégedetlenségek elkerülése végett szeretnénk megírni, melyek azok a szállítók, amik megfelelnek a szürke rendszám hordozására, illetve melyek azok, amelyek kizárásra kerülnek?
Mint ismert, léteznek vonóhorogra és hátsó ajtóra szerelhető szállítók. Vannak amelyeken előkészített rendszámtábla tartó van (illetve kiegészítő fényjelző berendezések).
A szürke rendszám hordozásának jogát csak ezek a tartók kapják meg, vagy azok is, amelyekre utólag a kereskedésekben kapható kiegészítő rendszámtábla-tartót szerelnek.
Hogyan kell elhelyezni a szürke rendszámot olyan hátsó kerékpártartókon, amelyeken nem képeztek ki gyárilag a rendszámnak helyet?
A korábbi szabályozás: miszerint a hátsó rendszámtáblát leszerelve azt kerékpárszállítón kívül helyezzük el egy olyan tartón, amely megvilágítja a táblát. Hatályon kívül kerül-e? Ha igen mikortól?

Az email visszaigazolása, szinte azonnal megtörtént (április 7), de választ kérdéseimre azóta is keresik... Ha esetleg megtalálják és megérkezik, közzétesszük.

Nos, úgy érzem magamat, mint egy bölcsődés kis gyerek, kinek szülei felelőtlenül elengedték a kezét és hátat fordítottak neki.

A jogszabályt ha elővesszük az alábbiakat olvashatjuk:

  1. 14. § (1) A KR. 57. §
    „(1) Az A típusú rendszámtáblát kell felszerelni a személygépkocsira, az autóbuszra, a tehergépkocsira, a vontatóra, a nyerges vontatóra, a mezőgazdasági vontatóra és a lassú járműre előre, továbbá a felsorolt járművekre, valamint a pótkocsira, a félpótkocsira, a gépkocsi kerékpárszállító eszközére és a lassújármű pótkocsijára hátulra akkor, ha az elhelyezésre elegendő hely áll rendelkezésre, és a rendszámtábla jogszabályban előírt módon megvilágítható."

Az én olvasatomban ez azt jelenti, -bár jelzem nem vagyok jogász- azokon a kerékpártartókon kell szürke rendszámot alkalmazni, amelyen ennek gyárilag kialakították a helyét.

A BM állásfoglalása alapján viszont, a régi szabályozás hatályban marad. Így azokon a kerékpártartókon, amelyeken nincs kialakítva gyárilag rendszámtábla tartó, lehet a rendszámot átpakolgatni.

Ebben a kaotikus játékban mi végfelhasználók vagyunk a vad (értsd, akit megbüntethetnek) a vadász pedig a rendőrség. Ha meg akarnak büntetni úgy is megfognak, mivel ez a jogszabály rengetegféleképpen értelmezhető (ezt már biztos ti is tapasztaltátok). Lobogtathatom majd akkor, a BM állásfoglalását, amely kimondja, hogy a régi szabályozás nem szűnt meg. Valószínű senkit sem fog érdekelni. Rossz érzés, hogy az ember saját országában nem érezheti magát biztonságban.

Nem lenne kerek a történet, ha nem osztanám meg veletek a következőt:

Szeretünk volna olyan rendszámtábla tartót venni, amelyik nyitható, hogy kényelmesen lehessen cserélgetni a rendszámot. A neten találtunk is egy ilyen gyártót. (A nevét direkt nem mondom meg.) Fel hívtuk, hogy erre lenne szükségünk. A cég közölte, hogy ő gyártó, és csak viszont eladókat szolgál ki. -Megértjük, van ilyen. - Kértük egy partnere címét, hogy akkor odamegyünk és megvásároljuk ott. Erre az volt a válasz, hogy menjünk be egy autókereskedésbe és rendeltessük meg onnan ettől a meg nem nevezem cégtől. (Ezek után inkább támogatom a kínai gazdaságot, mint a helyi üzemet.)