Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Bikepacking stílusról kezdőknek
  Soha nem volt még könnyebb "csak úgy elindulni", egy bringával és néhány táskával.
Thermo kulacsok
  Hőtárolós kulacsok a kellemes folyadék bevitelért.
Cateye Kinetic hátsólámpák
  Három „majdnem féklámpa” a legendás japán gyártótól.
MTF villanybringák Magyarországon
  Új márka a láthatáron.
prev
next

jog2

Lehet, vagy nem lehet? A cikkből kiderül. Vagy mégsem?

A cikk megírására a lentebb látható videó adta az apropót. Ahol az élet mutatja be a zebrán történő áttekerés valós veszélyeit. A videót nézve nem firtatva azt, hogy ki és miért volt a hibás. Nekem az jött le, hogyha tolta volna a bringát az illető, talán nem ütik el. Talán...

A zebrán való kerékpározás esetén a KRESZ sajnos egyértelműen nem mondja ki, hogy tilos.

"43. § (1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik."

"21. § ...)

(7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad. A megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel szemben azonban a gyalogosnak elsőbbsége ezeken a helyeken sincs."

Ez alapján azt mondhatjuk, hoogy a KRESZ nem tiltja a zebrán a kerékpározást, tehát szabad, csak nincs elsőbbsége a kerékpárosnak. De...

"25. § ( ...)

(2) Járművel az úttesten - az előzés és kikerülés esetét kivéve - annak menetirány szerinti jobb oldalán, az út- és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni. Lassú járművel, állati erővel vont járművel, kézikocsival, hajtott (vezetett) állattal, valamint lassan haladó járművel - ha az út- és forgalmi viszonyok lehetővé teszik - szorosan az úttest jobb széléhez húzódva kell haladni. Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten a jobbra tartásra a külön szabályok (36. §) az irányadók."

"54. § (1)Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés (117/c. ábra) esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg - ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik - a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni.

(...)

(4)Kerékpárral

a) lakott területen kívül a főútvonalról balra bekanyarodni vagy megfordulni, továbbá

b) a kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni

nem szabad.

A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva - a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint - kell az úttesten áthaladnia."

Az ORFK álláspontja szerint a fentiekre hivatkozva kerékpárral az úttest két széle közötti keresztirányú közlekedés - kijelölt gyalogos átkelőhelyen is - tilos.

Sajnos egyértelműen nem írja le a KRESZ, hogy akkor most szabad a zebrán áttekerni, vagy nem. Így vagy megbüntetnek érte, vagy nem. Pereskedés esetén vagy te nyersz, vagy nem. Sőt ugyan ez a per ugyanaznap egy másik megyében lehet, hogy ellenkező kimenetellel végződik. Mindenesetre vannak a zebrán való áttekerésnek veszélyei, ahogy ez ez a videó is igazolja: