Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Felvidéken kétkeréken
   Többször bejárós útvonalat találtam.
 A hónap megyéje: Bács-Kiskun vármegye
  Bács-Kiskun megyei kerékpártúra ajánló.
Ki volt Lukanénye hőse?
  Családi kerékpártúra a Felvidéken.
prev
next

jogEgyre többen szállítunk gyermeket színes, ponyvás, zászlókkal díszített utánfutókban . Valószínűleg azért, mert eddig még nem találkoztunk rendőrrel...

Az üzletekben kapható biztonsági övvel ellátott, kerékpárhoz rögzíthető, egytengelyű, kétkerekű utánfutó. A jogszabályok szerint ebben bármit lehet benne szállítani 70 kilós össztömegig, kivéve gyereket. (Németországban vihetnek ebben gyereket – külföldön lehet is látni rá rengeteg példát - , nálunk viszont nem.) Ez a szerkezet személyszállításra hazánkban nem használható!

KRESZ és a Közlekedési, Hírközlési Minisztérium rendelete (KÖHÉM) is meghatározza a helyes magatartást, valamint a felszereltséget:

  • Kétkerekű kerékpáron a 16 évet betöltött személy szállíthat egy 10 év alattit. (Tehát gyerek másik gyermeket nem vihet a pótülésen. Akinek két, hasonló korú, 10 évnél fiatalabb csemetéje van, az felültetheti két gyermekülésbe a kicsiket, de tolnia kell a kerékpárt.)
  • A kisgyerek és a pótülés se akadályozhatja a kilátásban a kerékpárost, de a világító- és egyéb jelzőrendszert sem takarhatja el. A gyereküléshez tartoznia kell kapaszkodónak, lábtartónak. Ezek nem lehetnek összefüggésben a kormányozott kerékkel.

Kapcsolódó cikk: Gyermek szállítók kerékpárra