Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Felvidéken kétkeréken
   Többször bejárós útvonalat találtam.
 A hónap megyéje: Bács-Kiskun vármegye
  Bács-Kiskun megyei kerékpártúra ajánló.
Ki volt Lukanénye hőse?
  Családi kerékpártúra a Felvidéken.
prev
next

kerekparut03

A II., a III. és a XIII. kerületben nemcsak a kerékpáros-, hanem a gyalogosközlekedés feltételei is javulnak.

Elkezdődött a kerületeken átívelő kerékpáros-fejlesztések megvalósítása: már zajlanak az építési munkák és a forgalomtechnikai beavatkozások, amelyek meghatározzák a II., a III. és a XIII. kerület közlekedését. Az európai uniós forrásból megvalósuló beruházásnak köszönhetően nemcsak a kerékpáros-, hanem a gyalogosközlekedés feltételei is javulnak.

Jelentős közlekedési fejlesztések valósulnak meg a II., a III. és a XIII. kerületben a Felhévíz, Újlak, Óbuda, Újlipótváros és Vizafogó területén, céljuk többek között a kerékpározás feltételeinek javítása. A projekt tervezésekor szempont volt, hogy biztonságos kerékpáros-kapcsolatok jöjjenek létre, és a megvalósuló útvonalak csatlakozzanak a hálózat jelenlegi, illetve tervezett szakaszaihoz. A jóváhagyott, minden engedéllyel és hozzájárulással rendelkező tervek 2022 nyarától állnak rendelkezésre.

A projektterület az Árpád fejedelem útja–Margit híd–Nagykörút–Lehel utca–Róbert Károly körút–Dagály sétány–Árpád híd–Vörösvári út által határolt területet fedi le. A beruházás megvalósulásával több kereszteződésben és útszakaszon is jelentősen csökkennek a közúti közlekedés veszélyei.

Az egyik kiemelt helyszín a Serfőző utca–Árpád fejedelem útja kereszteződése, ahol a legvédtelenebb közlekedők biztonsága érdekében a BKK

  • megemeli és beszűkíti az útpályát a Serfőző utcából az Árpád fejedelem útjára jobbra kanyarodó sávban, ami elősegíti, hogy a gépjárművek a lehető legkisebb sebességgel haladjanak át a kereszteződésen;
  • piros útburkolati jellel teszi láthatóbbá mindkét kanyarodósávban a kerékpárút átvezetését és a kerékpárral közlekedők elsőbbségét, valamint
  • irányhelyes kerékpársávot jelöl ki az Árpád fejedelem útján a városhatár irányába.

A Viza utca–Népfürdő utca csomópontban régóta megvalósítani kívánt fejlesztéssel válik biztonságosabbá a gyalogosok és a kerékpárral közlekedők átkelése a Duna-part és a sűrűn lakott belsőbb területek között.
A Margitsziget északi részén irányhelyes kerékpársávok és további közlekedésbiztonsági intézkedések javítják az Árpád hídra a fel- és onnan a lehajtást.

Rendezett, biztonságos körülmények

A kerületi fejlesztések célja az is, hogy ösztönözzék a fővárosban közlekedőket a MOL Bubi közbringa-szolgáltatás igénybevételére. Fontos, hogy a mindennapi ügyintézés, a munkába, óvodába vagy iskolába járás kerékpárral is minden korosztálynak elérhető legyen, illetve a fejlesztések hatására egyre többen döntsenek a kerékpározás mellett, akár a közösségi közlekedéssel társítva is.

vekopiii xiii terkep bkk

A beavatkozásoknak köszönhetően

  • biztonságosan kerékpározhatóvá válnak a főútvonalak (Árpád fejedelem útja, Vörösvári út);
  • új csomóponti átvezetések megvalósításával vagy a már meglévők átalakításával jelentősen csökkennek a közúti közlekedés veszélyei a Váci úton, a Viza utca–Népfürdő utca csomópontban, illetve a Vörösvári úti kereszteződésekben;
  • több egyirányú utca megnyílik a kétirányú kerékpáros-forgalom előtt a XIII. kerületben, valamint
  • a gyalogos- és zöldfelületek fejlesztése ösztönzi a közterületek közösségi használatát, és vonzóbbá teszi a közlekedést a fenntartható közlekedési módokkal.

A X., a XIX. és a XX. kerületben is zajlik az építkezés

A kerületeken átívelő beruházás egy nagyobb fejlesztési program része: Kőbányán, Kispesten, valamint Pesterzsébeten is zajlik a kivitelezés; Újbudán hamarosan kezdődik, a XV. kerületben pedig már véget ért a munka.

Az Európai Unió támogatásával a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében érkező források lehetőséget teremtenek arra, hogy kerékpárosbaráttá alakítsuk a fővárosi úthálózat bizonyos részeit. A budapesti VEKOP-támogatású kerékpáros-fejlesztésekről bővebbena BKK aloldalán olvashatsz.

Forrás: BKK