Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Zefal Z Sealant defektgátló folyadék.
  Ha nem akarsz sokat foglalkozni a defekttel, kell valami védelem. Nálam ez az idén bizonyított!
Két táska túrázáshoz a New Looxstól
  Ha kicsit ki akarsz tűnni a tömegből.
Keresztül a Dunántúl dombjain és hegyein
  Hungarian (half)Divide élménybeszámoló (2022)
Schwalbe Hurricane tartós teszt
Már több mint 3 000 km a gumiban.
Bikepacking táskák
  Szerkesztőségünkben landolt egy hatalmas csomag, amelyet kibontva bikepacking táskák tömkelege bukkant elő. Most ezeket mutatjuk be nektek.
prev
next

jog

A két óriás újra összecsapott.

Alig néhány hónap telt el azóta, hogy a SRAM és a Fox végetért a hat évig tartó jogi csatározás a lánckerék- és tengelyszabadalmak miatt (a SRAM győzelmével), a két óriás újra összecsapott.

A Fox Factory a múlt héten panaszt nyújtott be a kaliforniai központi kerületi bírósághoz, amelyben kártérítést követel a SRAM-tól a RockShox 2023-as villáin található légtelenítő szelepekkel kapcsolatos (feltételezett???) szabadalomsértés miatt.

A Fox villák egy kézzel aktiválható nyomáskiegyenlítő szelepet tartalmaznak. Amellyel a hőmérséklet és a tengerszint feletti magasság változása során csökkenthető a villákban lévő levegő nyomása. A Fox ezt 2020-ban szabadalmaztatta. A Rockshox nemrégiben bemutatott 2023-as Pike, Lyrik és ZEB villáinál hasonló megoldás látható, amely pontosan ugyanúgy működik, mint a Foxnál.

A Fox nem csak kártérítést követel, hanem azt is, hogy a RockShox azonnal hagyjon fel a villák értékesítésével, és adja át az összes eladatlan készletet megsemmisítésre. A bírósági huzavona eredménye, (ha megnyeri azt a Fox) lehet, hogy kevésbé drasztikus eredménnyel fog véget érni. Lehet, hogy egyszerűen a SRAM-nak licencelnie kell a technológiát. Hasonlóan ahhoz, ahogy a Race Face-nek (a Fox tulajdonában) most licencelnie kell a SRAM-tól a narrow-wide lánckerekeket a fentebb említett jogi huzavona után, amely kétségkívül savanyú szájízt hagyott a Fox szájában