Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Zefal Z Sealant defektgátló folyadék.
  Ha nem akarsz sokat foglalkozni a defekttel, kell valami védelem. Nálam ez az idén bizonyított!
Két táska túrázáshoz a New Looxstól
  Ha kicsit ki akarsz tűnni a tömegből.
Keresztül a Dunántúl dombjain és hegyein
  Hungarian (half)Divide élménybeszámoló (2022)
Schwalbe Hurricane tartós teszt
Már több mint 3 000 km a gumiban.
Bikepacking táskák
  Szerkesztőségünkben landolt egy hatalmas csomag, amelyet kibontva bikepacking táskák tömkelege bukkant elő. Most ezeket mutatjuk be nektek.
prev
next

kerekparut05

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye látogatói számára.

A Pilisi Parkerdő Zrt. az elmúlt években 350 kilométer erdei kerékpárutat jelölt ki a Budai- és a Visegrádi-hegységben, illetve a Pilisben. Ez a Pilis Bike hálózat, melyet évente több tízezren használnak, és útvonalai az ország leglátogatottabb erdei kerékpárútjai közé tartoznak. Június közepén a Pilis Bike közel tizenöt százalékát, 45 kilométert  érintő felújítás kezdődik. A Pilisi Parkerdő  és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ partnerségében megvalósuló, több mint egymilliárd forintos beruházás eredménye biztonságosabb, bringásbarát úthálózat lesz. A helyenként és szakaszosan teljes útzárral járó munkálatok várhatóan négy hónapig tartanak.

Megújuló úthálózat

A Pilisi Parkerdő Zrt. több mint egymilliárd forint hazai forrásból valósítja meg a felújítást. A 64 kilométernyi erdei kerékpárút nagy része új aszfalt-, illetve zúzottköves burkolatot kap. A felújítás összesen több mint nyolcvanezer négyzetméternyi burkolatot érint. A burkolat mellett számos helyen megoldódik a több helyen alámosott, és ezért megcsúszott útpálya vízelvezetése, az útalap és a földművek megerősítése.

A beruházásnak különös jelentőséget ad, hogy szinte teljes egészében természetvédelmi, nemzeti parki, Natura 2000-, illetve helyi védettségű területet érint. Éppen ezért fontos, hogy a munkálatok során fakivágásra nem kerül sor, és azok védett növények élőhelyét nem háborítják.

A beruházá 2021-ben indult, a fejlesztési szakasz 2022 tavaszáig tartott – ebben az időszakban lezajlott a tervezési és közbeszerzési szakasz. A kivitelezés 2022 decemberére megvalósulhat. A felújítások 2022. június 15. és október 15. között lesznek.

A felújítások által érintett hat útszakasz

  1. Pilismarót, Mózer-parkoló–Királykúti-nyereg
  2. Pilismarót, Mózer-parkoló–Pilisszentlélek (Két-bükkfa-nyereg)
  3. „Delta” csomópont–Királykúti-nyereg–Pilisszentkereszt, Kakashegyi-parkoló
  4. Kesztölc–Pilisszántó–Csobánka
  5. Pilisszentlászló, Kisrigó étterem–„Delta” csomópont–Dömörkapui-parkoló
  6. Piliscsaba–Pilisszentiván

Lezárások a Pilis Bike hálózaton

A munkálatok jellegéből adódóan az érintett erdei kerékpárutakon 2022 nyarán és kora őszén a felújítás időtartama alatt szakaszos lezárások várhatók. Ezekről a Pilisi Parkerdő folyamatosan és az aktuális helyzetnek megfelelően tájékoztatja a kerékpárosokat. Az erdei kerékpárutak sajátosságaiból adódóan alternatív útvonalakat nem lehetséges kijelölni. Az átmeneti kényelmetlenségért kárpótol majd a felújított erdei kerékpárutak biztonságosabb útburkolata és jobb kerékpározhatósága. A munkálatok időtartama alatt – 2022. június 15. és október 15. között – a Pilisi Parkerdő kéri a kerékpáros-társadalom türelmét, együttműködését és megértését.

Megújul a Parkerdő

Az erdei kerékpárút-felújítás egy nagyobb beruházássorozat része. Az erdei kerékpárutakat érintő következő lépés az erdei infrastruktúra –  parkolók, pihenők – megújítása és bővítése, kerékpárosbaráttá tétele lesz. Ezeken túl a Pilisi Parkerdő az elkövetkező két évben nagyszabású ökoturisztikai fejlesztést valósít meg Visegrád környékén. A Fellegpark elnevezésű projekt célja, hogy a Parkerdő kezelésében álló turisztikai kínálatot – így a Fellegvárat, a Bertényi Miklós Füvészkertet, a Nagyvillám Sípályát, a hamarosan megépülő Mogyoróhegyi Élményparkot, és természetesen az ezekhez kapcsolódó gyalogos és kerékpáros útvonalakat – egységes keretben kezelje.

Minderre azért van szükség, mert a Pilisi Parkerdő látogatottsága, turisztikai jelentősége hatalmas ütemben nőtt az elmúlt két évben. Tavaly már 32 millió látogatót regisztráltak a Pilisi Parkerdő mintegy 65 ezer hektárnyi erdőterületén. A Parkerdő mint felelős erdőgazdálkodó és fenntartó egyik legfontosabb feladata és küldetése, hogy biztosítsa a megfelelő infrastruktúrát, a természetkárosítástól mentes, biztonságos erdőlátogatás lehetőségét az ide látogatók számára.

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye