Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
prev
next

 az orosz ukran konfliktus hatasa a kerekpariparra

Van más is mint a nyersanyag és szállítás drágulása

A napokban voltam a Shimano magyarországi forgalmazójánál a Paul Lange Hungary Kft-nél és röviden érintve ezt a témát azt az infót kaptam, hogy ez ellátási zavarokat okozhat. Ez szöget ütött a fejembe és kicsit utána néztem a dolgoknak.

A háború hatásai a kerékpáriparra

A háború hatására a nyersolaj piaci ára új magasságokba emelkedett, így közvetve a tengeri, légi és szárazföldi szállítás is drágult. Mivel Ukrajna különböző ércek beszállítójaként sem elhanyagolható, a háború valószínűleg tovább növeli a nyersanyagok drágulását. A fekete-tengeri országokkal, például Romániával és Bulgáriával ellentétben Ukrajna nem játszik közvetlen szerepet a kerékpárgyártás helyszínéül.

Az Oroszország elleni szankciók hatással lesznek az akkumulátorgyártásra, mivel a nikkelt, Kelet-Oroszországban bányásszák.

A kínai új Selyemút (OBOR) vasútvonalának egyik ága azonban, amely a tengeri szállítás alternatívájaként a kerékpárgyártók és beszállítók körében is népszerű, a Fekete-tengeren át és Odesszából Ukrajnán keresztül vezet. Így ez a vasútvonal nem, vagy bizonytalanul tud árut szállítani. Ez főleg a már feladott megrendeléseket érinti.

 az orosz ukran konfliktus hatasa a kerekpariparra

OBOR Kína kereskedelmi útvonalak - Fotó: Asia Times

A kínai új Selyem út (OBOR) kínai kezdeményezés célja az, hogy a világgazdaság tengelyét struktúraváltással az óceánokról a szárazföldre összpontosítsa. Az OBOR ígérete, hogy helyreállítja Eurázsia korábbi meghatározó szerepét gazdasági, politikai és kulturális értelemben egyaránt. Más narratíva szerint Kína a BRI révén próbál befolyást szerezni a fejlődő államokban, amit egyfajta modern kolonizációként interpretálnak