Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Bikepacking táskák
  Szerkesztőségünkben landolt egy hatalmas csomag, amelyet kibontva bikepacking táskák tömkelege bukkant elő. Most ezeket mutatjuk be nektek.
Bikepacking stílusról kezdőknek
  Soha nem volt még könnyebb "csak úgy elindulni", egy bringával és néhány táskával.
Thermo kulacsok
  Hőtárolós kulacsok a kellemes folyadék bevitelért.
Cateye Kinetic hátsólámpák
  Három „majdnem féklámpa” a legendás japán gyártótól.
prev
next

 kerekparut lezaras szentendren

Nyár végéig zárva maradhat a kerékpárút a Postás strand és a Dera-híd között

A Szentendre Város Önkormányzat közleménye:

A nyár végéig lezárva maradhat az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárút szentendrei szakaszának egy része, a vízszolgáltató DMRV-nek a kerékpárút alatt húzódó regionális szennyvíz nyomóvezetéken végzett hibaelhárítási munkálatai miatt. A kerékpárút Postás strand és a Dera-patakon átvezető új kerékpáros híd közötti szakasza zárva van, a Postás strandtól északra és a Dera-hídtól délre használható. A lezárt szakasz helyett a 11-es számú főúton kijelölt kerékpáros nyomon vagy a párhuzamosan vezető járdán haladhat a forgalom.

A DMRV Zrt. 2021. július 10-én jelezte, hogy a regionális szennyvízelvezető rendszer nyomóvezetékén meghibásodást észleltek. A hiba feltárása során kiderült, hogy a 2550 m hosszú nyomóvezetéknek az árvízi védműben futó szakaszán keletkezett dugulás. Mivel ezen a részen a kerékpárút a gáton vezet, a munkálatok megkezdéséhez le kellett azt zárni a forgalom elől.

A hiba behatárolását és elhárítását nehezítette, hogy a nyomóvezeték több szerelőaknáját – valószínűsíthetően – a kerékpárút építésekor betemették, befedték és leaszfaltozták. A nyomóvezetéket mintegy száz méterenként látták el a szakaszolhatóság érdekében szerelőaknákkal. A dugulást okozó lerakódás a Postás strand és Dera-híd közötti szakaszon volt, feltárásához három helyen is fel kellett bontani az utat, és kiásni a szerelőaknákat a tényleges hibaelhárítás megkezdése előtt.

A DMRV július 15-én feltárta, majd megszüntette a dugulást, azonban a szolgáltató jelezte: mivel az érintett szakasz az árvízvédelmi gát része, a munkaterület visszatemetését a vízátszivárgást megakadályozó agyagréteggel (ún. agyagmaggal) és 95%-os tömörítéssel kell végezni. Csak ezek után következhet az út helyreállítása, olyan módon, hogy a szerelőaknák rendeltetésszerű használata biztosítva legyen.

A helyreállításhoz szükséges műszaki tartalomról és az ahhoz kapcsolódó költségvetésről a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság és a Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. egyeztet. A helyreállítás várhatóan előre gyártott vasbeton fedlapok beépítésével történik, szintbe illesztve, hogy a kerékpáros közlekedés zavartalan legyen. A szükséges vasbeton elemek gyártása mintegy 4 hetet vesz igénybe, ez idő alatt megkezdődik az aknák fogadó felületének építése, illetve egyéb kiegészítő munkák elvégzése, ami időveszteséget előre láthatóan nem okoz.

Szentendre Város Önkormányzat a DMRV Zrt-vel egyeztetve tájékoztatja a lakosságot és a turistákat a lezárásról és az alternatív útvonalról a helyszínen és a város kommunikációs felületein.

A lezárt szakasz helyett a 11-es számú főúton kijelölt kerékpáros nyomon vagy a párhuzamosan vezető járdán haladhat a forgalom.

A kerékpárút a legjobb esetben augusztus vége-szeptember közepe körül lehet ismét járható. Kérjük a közlekedők megértését és türelmét!