Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Kezdő kerékpáros túrázók kalauza 1. rész A túra megtervezése
Ebben a részben adunk néhány tanácsot az első kerékpártúráid megtervezéséhez.
Az északi Tisza-tó kör
  Egy kevesek által ismert részt mutatunk be.
Az erdőtörvény bringás szemmel
Nézzük a minket, bringásokat érintő részt.
Vadászat!
Mikor korlátozzák erdeink látogatását a vadászat miatt?
Keresztül az Északi-középhegységen
   Hungarian (half) Divide élménybeszámoló
prev
next

 kerekparos fejlesztesek tiszafured poroszlo

2020-ban 58 kilométernyi kerékpárutat adtak át, amelyből 19 kilométer teljesen új.

A NIF Zrt. sajtóközleménye szerint, beruházásukban országszerte intenzíven fejlesztik a kerékpárutakat. Korábban nem látott ütemben, 2020-ban 58 kilométernyi kerékpárutat adtak át, amelyből 19 kilométer teljesen új. Hetven kilométeren építkeznek jelenleg, és mintegy 668 kilométernyi szakaszt készítenek elő.

A leglátványosabb a közel nettó 3,3 milliárd forintból tavaly júniusban elkészült híd Tiszafüred és Poroszló között – most már biztonságosan, a közúti forgalomtól elzárva lehet körbe tekerni a Tisza-tavat. Szintén nyáron vehették birtokba a kerékpárosok a Debrecen – Nagyvárad kerékpárút 8,3 kilométeres darabját Tépe és Berettyóújfalu között. Befejeződtek a munkálatok a fővárost és a Balatont összekötő kerékpáros útvonal Budaörsöt, Törökbálintot és Biatorbágyot érintő részein, aszfaltburkolatot állítottak helyre, padkák készültek, szintbe helyezték az aknafedlapokat, felfestették a burkolati jeleket, továbbá KRESZ-, kiegészítő- és információs táblákat helyeztek ki. Tavaly tavasszal megkezdődött a kiviteli tervek elkészítése a Biatorbágy és Etyek közötti szakaszra, s már elindultak, illetve néhol el is készültek egyes szakaszok.

kerekparos fejlesztesek tepe berettyo scaled

Ősz végére lezárult a Balatoni Bringakör fejlesztésének egy újabb szakasza: Balatonboglár és Balatonmáriafürdő, illetve Zamárdi és Balatonlelle között összesen 30 kilométeres darab újult meg. Idén nyárig Balatonlelle és Balatonakarattya között végig befejeződnek a Bringakör munkálatai.

A Duna jobb partján az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig tartó, Magyarországon 420 kilométer hosszú EuroVelo 6 nemzetközi kerékpáros útvonalból megépült a Budapestet Szentendrével összekötő 5,6 kilométeres kerékpárút. A győri Mártírok úti egy kilométer hosszú 2×1 sávos szakaszt az év végén vehették birtokba a biciklisek. 2020 márciusában láttak hozzá a Budapest és Dunakeszi közötti 5,36 kilométeres kerékpárút építéséhez. Nem kizárólag turisztikai szerepe lesz, mivel sokaknak megkönnyíti majd a munkába járást. Elkészülte idén májusra várható.

Fejlesztik a Győrt Pannonhalmával összekötő kerékpáros útvonalat, kerékpárút-szakaszok építésével. A beruházás megkönnyíti az agglomerációs településeken élők mindennapjait is.

A tokaji Erzsébet királyné-hidat több ütemben újítják fel és szélesítik ki, ennek egy része már elkészült 2020 decemberére. A következő, rakamazi oldali, ütem 2021 januárjában kezdődik, és várhatóan 2021 április közepéig befejeződik, ezután indul a tokaji oldali körforgalom felújítása. Jövő év végére biztonságos, közvetlen kerékpáros kapcsolat jön létre Nyíregyháza és Tokaj között. 2021-ben kerékpárúton kötik össze Vámospércset és Nyírábrányt, illetve az országhatárt.
Lássuk az idei terveket! Kiépítik az EuroVelo 6 dunaalmási és Gönyű-Komárom szakaszát, összesen 21 kilométeren. A Budapest – Balaton kerékpárutat fejlesztve Törökbálinton öt meglévő hidat újítanak fel. Székesfehérvár és Polgárdi között az év elején kezdődik meg a kiviteli tervezés és a kivitelezés előkészítése. A Balatoni Bringakörön tavasszal indulhat az építési engedélyköteles szakaszok kivitelezése Tihany és Örvényes, illetve Balatonkenese és Balatonfűzfő között. A Balaton északi partján, Balatonkenesétől-Gyenesdiásig, lakóutcákon újítják fel a burkolatot és a forgalomtechnikai elemeket.

A második negyedévében elindul Tokaj-Hegyalján a Tokaj-kör kerékpáros útvonal megvalósítása, melynek elkészültével a már átadott Nyíregyháza-Tokaj közötti kerékpárút kiegészül a Tokaj-Bodrogkeresztúr-Tarcal-Tokaj útvonallal, így mintegy 52 kilométeres összefüggő kerékpárút jön létre 2022-re.

A fejlesztések az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, uniós és hazai források felhasználásával valósulnak meg.