Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

 FotoSketcher KerkprVonaton

A MÁV-START közleménye

A vasúti nyári menetrend hagyományosan augusztus utolsó hétvégéjéig tart. Mivel a Balatonhoz az utószezonban is sokan utaznak, ezért augusztus 31-től szeptember 13-ig utószezoni menetrenddel segíti elő a kikapcsolódást a MÁV-START. Az utószezonban sűrűbb menetrenddel, nagyobb kapacitással és magasabb szolgáltatási színvonalat biztosítva közlekednek a vonatok a tóparti állomásokra. A MÁV-START szeptember végéig biztosítja a Balaton 24 és Balaton 72 elnevezésű kedvezményes napijegyeket, melyekkel a part menti turisztikai látványosságok olcsóbban közelíthetők meg a vasúton.

A korábbi évek magas utasforgalmi tapasztalatai alapján alakította ki a vasúttársaság az utószezoni menetrendet, amely sokkal sűrűbb vonatközlekedést, nagyobb kapacitást és magasabb színvonalú szolgáltatást fog biztosítani. Például több kerékpárszállítási kapacitás áll a bringások rendelkezésére és légkondicionált InterCity kocsik is közlekednek az utószezoni menetrend időszakában.

Vonatközlekedés a déli parton az utószezonban:

Budapest és a Balaton között, minden nap óránként közlekednek gyorsvonatok, melyek a legfontosabb településeken állnak meg. A kisebb megállók sebesvonatokkal érhetőek el.

  • Budapest–Siófok–Nagykanizsa között kétóránként közlekednek gyorsvonatok. Minden vonatban lesz klímás InterCity kocsi is. A kerékpárokat kerékpárhelyjeggyel vihetik magukkal a biciklisek.
  • Budapest–Siófok–Keszthely között is kétóránként indulnak gyorsvonatok, egy órával elcsúsztatva a nagykanizsai gyorsvonatokhoz képest. A vonatokban szintén közlekedik majd InterCity kocsi, valamint a menetrendben jelölt 6 pár vonatban étkezőkocsi is az utasok rendelkezésére áll a nyári étlap kínálatával. A bicikliket kerékpárhelyjeggyel lehet utaztatni a vonatokon. Péntektől vasárnapig egy késő esti vonatpár is közlekedik majd Budapest és Keszthely között.
  • A kisebb utasforgalmú megállókba való eljutást sebesvonatok biztosítják. Hétköznapokon 2 pár, hétvégén 7 pár sebesvonat közlekedik Budapest és a Balaton között Siófokig, Fonyódig vagy Balatonszentgyörgyig. Ezeken a vonatokon jellemzően nagyobb kerékpáros férőhelyet biztosít a vasúttársaság, ezért nem kell váltani kerékpárhelyjegyet ezen sebesvonatokra. A kerékpárosoknak leginkább ezeket érdemes igénybe venni augusztus 31. és szeptember 13. között.

A kerékpáros igényeknek megfelelően egyes vonatokban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsit is beállít a vasútvállalat. A vonatok gyorsvonati pótjeggyel vehetőek igénybe, a Balaton partja menti utazásokhoz felár nélkül igénybe vehetők.

A nyári menetrendben megszokott, Kelet-Magyarországot a Balatonnal összekötő Aranyhíd, Ezüstpart és Aranypart expressz nevű közvetlen vonatok, valamint a hétvégi Jégmadár sebesvonatok és a Bagolyvonatok nem közlekednek az utószezoni menetrend idején.

A Budapest–Székesfehérvár–Tapolca (29-es) vonalon több vonatpár közlekedési időszakát meghosszabbítja a MÁV-START az utószezonban:

  • Budapest és Tapolca között szeptember 13-ig minden nap kétóránként közlekednek a Kék Hullám sebesvonatok, a nyárihoz hasonló megállási rend szerint, ezzel gyors eljutást biztosítva Balatonalmádiba és Balatonfüredre. Minden KÉK Hullám vonatban közlekedik nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi, ezért nem szükséges kerékpárhelyjegyet váltani ezekre.
  • Budapest és Balatonfüred között hétköznap két pár, hétvégén 5 pár Katica sebesvonat közlekedik a nyárihoz hasonló megállási rend szerint, klímás, részben akadálymentes Desiro motorvonattal. Hétköznapokon Székesfehérvár és Balatonfüred között személyvonatok közlekednek a Katica vonatok pótlására. A Katica sebesvonatokra kötelező kerékpárhelyjegyet venni a korlátozott kapacitás miatt.
  • Péntek délután, illetve hétvégén Tekergő gyorsvonatok is közlekednek Budapest és Tapolca között, a Katica vonatok tehermentesítése érdekében. A péntek délutáni Tekergő gyorsvonat Kőbánya-Kispestről indul, a többi vonat budapesti végállomása a Déli pályaudvar. A Tekergő vonatokat javasolja a vasúttársaság a kerékpáros utasainak, mert ezekhez nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsikat is kapcsolnak.

A vonatok gyorsvonati pótjeggyel vehetők igénybe, de a Balaton partja menti utazások során felár nélkül lehet utazni.

A MÁV-START szeptember végéig árusítja az idén júniusban bevezetett és népszerűvé vált Balaton 24 és Balaton 72 napijegyeket is, melyekkel a part menti turisztikai látványosságokhoz kedvezőbb áron tudnak elutazni a Balatonnál pihenők. A balatonfenyvesi kisvasúton szeptember 5-én, szombaton nyílt napot tart a vasúttársaság. A balatoni napijegyeket például a kisvasúton történő utazásra is igénybe vehetik az érdeklődők.

További változások az utószezoni menetrend idejére:

Balatonszentgyörgy–Keszthely–Tapolca–Ukk
A Déli pályaudvarról 6:35-kor induló, 200-as számú Gradec-Balaton expresszvonat keszthelyi közvetlen kocsival közlekedik. A Tapolcáról 04:47-kor induló, 9639-es számú vonat Tapolca és Balatonszentgyörgy viszonylatban közlekedik, a végállomásra 5:52-kor érkezik, csatlakozva a 849-es számú vonathoz. A Tapolcáról 6:45-kor induló, 9637-es számú vonat Balatonszentgyörgyre 7:59-kor érkezik, csatlakozva a 847-es számú vonathoz a balatonszentgyörgyi állomáson. A 9658-as számú vonat Balatonszentgyörgy és Keszthely között később közlekedik, 22:08 órakor indul, de Keszthely és Tapolca között változatlan lesz a menetrendje.

Győr–Tapolca–Keszthely–Balatonszentgyörgy
Az InterRégió vonatok az egész menetrendi évben biztosítják az eljutást a Nyugat-Dunántúlról a Balaton felé. A Győr–Pápa–Celldömölk–Sümeg–Tapolca–Keszthely–Balatonszentgyörgy viszonylatban 7 pár vonat közlekedik kétórás ütem szerint – korszerű, részben alacsonypadlós, klímás Desiro motorvonatokkal.

Szombathely–Tapolca– Keszthely
Hétvégenként szintén követlen eljutást biztosít a Szombathely–Celldömölk–Sümeg–Tapolca– Keszthely útvonalon közlekedő, Szombathelyről 9:03-kor induló, 19807-es számú vonat. Visszafelé az utószezonnak megfelelően, korábban, Keszthelyről 16:36-kor közlekedik a 19804-es számú vonat. A vonatpárnak Tapolcán kedvezőbb átszállási idő mellett továbbra csatlakozást biztosít vasúttársaság a Balatonfüred irányába Tapolcáról 10:43-kor induló, 19745-es vonattal. Ellenkező irányban, Balatonfüredről a 19746-os számú vonat korábban, 15:57-kor indul, így a tapolcai átszállás mellett is kedvezőbb eljutás biztosított Balatonfüredről Szombathely felé.

A MÁV-START az idei utószezoni menetrend idején is folyamatosan nyomon követi az utasforgalmat, és a tapasztalatok alapján azonnal beavatkozik a kapacitások átcsoportosításába, amennyiben az szükségessé válik.