Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Cateye AMPP lámpacsalád
  2020-ban debütált a Cateye AMPP lámpacsaláddal a felhasználó jól járt, hiszen a fényerősség/ár összehasonlításban a régebbi szériától olcsóbb lett.
Mátrai panoráma túra
  A kedvenc körtúrám a Mátrában
Lazer Coyote bukósisak tartós teszt
  Hét hónap tapasztalatai
Menetpróba: Bulls Lacuba Evo 5F
  Agyváltós PEDELEC próbálgatás
Kréta kerékpáros körtúra 2020 nyarán 1.rész
  Aki Krétára jön nyaralni, de nem mozdul ki Irkálóból, az baromi nagy hülyeséget csinál.
prev
next

 kerkprsv 300x226

A BKK közleménye

Ideiglenesen kihelyezett közlekedési táblák szabályozzák a forgalmat az Üllői úton az M3-as metró vonalfelújításához kapcsolódó korszerűsítési munkák idején. A pótlóbuszok – indokolt esetben – használhatják az ideiglenes kerékpársávot, azonban autóval, taxival, motorral továbbra is tilos közlekedni ebben a sávban.

A Semmelweis Klinikák és a Corvin-negyed metróállomás felújítása miatt, 2020. július 13-ától, hétfőtől az M3-as metrópótló buszok mellett az M30-as állomáspótló buszok is az Üllői úton járnak. Az utasok kényelmét szolgáló pótlóbuszok megjelenésével kisebb forgalmi változás lép életbe az Üllői útnak a Nagyvárad tér és a Névtelen utca közötti szakaszán.

Pótlóbuszok igen, autók, motorok nem

Az Üllői úton kialakított ideiglenes kerékpársávok olyan vegyes forgalmi sávvá alakulnak, amelyeken a használatot a „Behajtani tilos, kivéve BKK, kivéve kerékpár” tábla szabályozza. Ez azt jelenti, hogy az Üllői útnak a Nagyvárad tér és a Kálvin térhez közeli Névtelen utca közötti szakaszán a szélső forgalmi sávot a kerékpárral közlekedők mellett a BKK járatai is használhatják kellő körültekintéssel. Azonban autóval, motorral, taxival továbbra is csak a kanyarodáshoz való felkészüléskor szabad ráhajtani erre a sávra.

A metrópótló autóbuszok vezetői mérlegelhetnek, hogy az aktuális forgalmi helyzetben szükséges-e használniuk a szélső forgalmi sávot. Ha a belső sávokban közlekedve is tartható a menetrend, akkor nem kell ráhajtaniuk a kerékpársávra. Ha viszont a forgalmi helyzet, torlódás azt indokolja, akkor haladhatnak a szélső sávban is. Ilyen esetben a biciklivel közlekedőket a középső sáv használatával kikerülhetik.

Alternatív útvonalak a kerékpárral közlekedők számára

A megváltozó forgalmi rend ellenére az Üllői úton továbbra is lehet kerékpárral haladni, azonban akik szeretnék biciklivel elkerülni ezt a szakaszt, azok számára több alternatív útvonal is rendelkezésre áll.

  • A Baross utcában folyó kerékpárosbarát átalakítások napokon belül befejeződnek. Itt a Nagykörúton kívüli szakaszon busz- és bringasávok, a Nagykörúton belül pedig forgalomcsillapítás – az autók maximum 30 km/h sebességgel haladhatnak – segítik a biztonságosabb közlekedést.
  • A Baross utca mellett érdemes mérlegelni a közeli Tompa utca használatát is, ahol két irányban lehet haladni kerékpárral. Ráadásul a Tompa utca által érintett nagykörúti jelzőlámpás kereszteződésben néhány napon belül már egyenesen tovább lehet haladni a Bakáts tér felé.

A szakemberek további útvonalak átalakítását is vizsgálják a felsoroltak mellett.

A megváltozott forgalmi helyzet a megszokottakhoz képest nagyobb figyelmet igényel az erre közlekedőktől. A Budapesti Közlekedési Központ mindenkit arra kér, hogy legyen türelmes, körültekintő függetlenül attól, hogy autóval, biciklivel, vagy busszal közlekedik. Figyeljünk egymásra, hiszen ez a biztonságos közlekedés egyik legfontosabb feltétele!

Szöveg és fotó: BKK