Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Látni és látszani. Nappal is!
  Az hogy te látsz, nem jelenti azt, hogy téged is látnak.
Okostelefon a balszerencsés bringás védelmében
   Ha egyedül tekersz, ott az esély egy olyan balesetre, amikor senki nem tudja rólad, hol és milyen állapotban fekszel.
Nyugati Bástya kerékpártúra 3/1
   Korán keltünk, hogy az augusztusi forróságot és a budapesti forgalmat minél jobban elkerüljük.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb 27-es lista.
prev
next

kerekparut 2019

2018 óta kezeli a Magyar közút a lakott területen kívüli kerékpárutakat

Szerdán sajtótájékoztatót tartottak Szatymazon, ahol átadták a legújabb kerékpárút fejlesztést amely az 5-ös főút mentén épült, közel 1,3 kilométeres kerékpárút és egy a hozzá tartozó kerékpáros hídból áll. A sajtóeseményen beszédet mondott Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, valamint Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az elmúlt két évben több mint 1000 kilométernyi kerékpárút kezelését vette át - jelentette be  Mosóczi László. Azt mondta, Magyarországon több mint 9 ezer kilométer kerékpározásra ajánlott "létesítmény" található, ezek nagyobb hányada kerékpározásra kijelölt út, például kis forgalmú utca, árvízvédelmi töltés, erdészeti út. Hozzátette: országszerte mintegy 4000 kilométer önálló kerékpárút vagy gyalog- és kerékpárút szolgálja a biciklizőket.

A társaság 2018 tavaszától kezdődően folyamatosan vette át a főutakkal párhuzamos és az országos törzshálózatba tartozó, lakott területen kívüli kerékpárutak üzemeltetését és fenntartását az érintett önkormányzatoktól. A 32 ezer kilométernyi országos közút üzemeltetésén túl két év leforgása alatt több mint 1000 kilométer kerékpárút üzemeltetése került állami kezelésbe. Most a szatymazi önkormányzat beruházásában épült kerékpárút és a hozzá tartozó kerékpáros híd kerülhetett a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez.

igy varja a bringasokat a balaton kor 01

A társaság az idén az üzemeltetési munkákon túl többek között a Balaton és a Fertő tó körüli kerékpárúton felújítást is végez. De nemcsak felújítások zajlanak az idei évben, ugyanis több új építésű hálózati elemmel is bővülni fog hamarosan az állami kerékpárúthálózat: hamarosan használatbavételi engedélyt kap az Eger-Egerszalók kerékpárút és az utolsó simításokat végzik a kivitelező a Tisza-tó körüli új kerékpárutak és kerékpáros hidak építése kapcsán is. A kerékpárutakon kívül több kerékpáros útvonal táblázása is folyamatban van, mellyel szintén a kerékpáros közlekedés népszerűsítése a cél.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. weboldalán az alábbi LINKEN! további háttérinformációk érhetőek el az állami kezelésű kerékpárutak üzemeltetésről, létesítményjegyzékekről és egy online térkép is megtalálható, melyen az egyes kerékpárutakra kattintva további adatokat találhatnak az érdeklődők.