Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Az északi Tisza-tó kör
  Egy kevesek által ismert részt mutatunk be.
Az erdőtörvény bringás szemmel
Nézzük a minket, bringásokat érintő részt.
Vadászat!
Mikor korlátozzák erdeink látogatását a vadászat miatt?
Keresztül az Északi-középhegységen
   Hungarian (half) Divide élménybeszámoló
Schwalbe Marathon Mondial
  Az igazi mindenes gumi.
prev
next

 000

Sokan vártuk, végre elkezdődött.

Van egy jó hírem, azaz több is. Múlt héten Siófokon sajtótájékoztatót tartottak, ahol Cseresnyés Péter államtitkár, Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője jelentett be néhány jó hírt, ami a térség kerékpáros turistáját érinti.

EjszakaiKerekparturaBalaton03

Balatonalmádi bringás kút

Az első és legfontosabb: több évnyi előkészület után május 23-án, csütörtökön megkezdődött az ország egyik legfontosabb kerékpáros útjának, a Balatoni Bringakörnek a felújítása. (Végre!) Először a Balatonalmádi-Balatonlelle közötti 42 kilométeres szakasz újul meg.

A felújítás első ütemben 14 településen áthaladó kerékpárút szakaszt érint, melyeken burkolatjavítás, aszfaltszőnyegezés, burkolati festések és új táblázás valósul meg. A teljes bringakör a tervek szerint 2021 tavaszára újul meg, ami előre láthatólag közel 17 milliárd forintba fog kerülni.

0033

Egy napos tó kerülés közben

Cseresnyés Péter egy fontos statisztikai adatot is közölt: a magyarok utazásaik során 22 százalékban biciklivel közlekednek. Ezért a kormány nagyon fontosnak tartja a kerékpárút-hálózat fejlesztését. Jelenleg - az eddigi fejlesztéseknek köszönhetően -, 9100 kilométer kerékpárúttal rendelkezik hazánk, és most mintegy 200 milliárd forint hazai és uniós forrás áll rendelkezésre, hogy további 2100 kilométer épüljön.

A következő években más jelentős kerékpáros beruházások is érintik a balatoni régiót:

  • 800 kilométer túraútvonalat jelölnek ki a térségben
  • három nagy szolgáltató központ létesül Balatonfüreden, Keszthelyen és Balatonföldváron
  • az idén kezdődik a fővárost és a régiót - Etyek, Székesfehérvár és a Velencei-tó érintésével - összekötő kerékpárút építése

Witzmann Mihály kiemelte: a bringakörhöz kapcsolódó térségi kerékpáros fejlesztésekből már elkészült a kerékpárút a szántódi révtől Szántódpusztáig, amit a Kereki várig folytatnának. A következő években megépül a Siófok-Ságvár kerékpárút meghosszabbítása is egészen Somig.

0069

Vasút és bringaút

Révész Máriusz kijelentette, hogy ez a legforgalmasabb kerékpárút az országban. A kormány 2011-ben döntött a Balatoni Bringakör felújításáról, 2016-ban bízták meg a munkával a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t, és most 2019-ben jutottunk el odáig, hogy a munka fizikailag is elkezdődhet.

Tématámogatás, "Készült Magyarország Kormányának támogatásával."

További cikkek a témában

Tó kerülő kerékpártúrák Magyarországon II. rész
Hazánkban rendkívül népszerű nagy tavaink körbekerekezése. Ha közvélemény kutatás során megkérdeznénk, hogy mennyi nagy tó van amit körbe lehet tekerni. A válasz biztosan 4 lesz. Ebben a cikksorozatban bemutatjuk azt az ötöt, amit mi körbekerekezésre ajánlunk.

Ebben a részben, a Balatonnál nézünk szét.

0151

Balaton környéki kerékpártórák
A tematikus túra ajánlatokhoz kattints IDE!