Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Nyugati Bástya kerékpártúra 3/1
   Korán keltünk, hogy az augusztusi forróságot és a budapesti forgalmat minél jobban elkerüljük.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb 27-es lista.
Cateye AMPP lámpacsalád
  2020-ban debütált a Cateye AMPP lámpacsaláddal a felhasználó jól járt, hiszen a fényerősség/ár összehasonlításban a régebbi szériától olcsóbb lett.
Mátrai panoráma túra
  A kedvenc körtúrám a Mátrában
prev
next

tolvajkergetk01

A közleményt olvasva felmerül bennem néhány kérdés, mindenesetre úgy tűnik a történetnek itt a vége.

Az eljárás adatai szerint a tolvajkergetőknek nevezett csoport tagjai a biciklilopások ellen kívántak fellépni oly módon, hogy mozgásérzékelővel felszerelt, "csali kerékpárokat" hagytak közterületen, és megpróbálták leleplezni azokat, akik ellopták, illetve továbbadták azokat.

2015 áprilisában a Széna téren hagytak egy nagy értékű kerékpárt, amikor pedig azt ellopták, a négy vádlott a tolvaj - jelen eljárás sértettje - után eredt. Napokkal később sikerült a négy vádlottnak megtalálnia egy fiatalembert, akinek köze volt a lopáshoz. A csapat vezetője, a Tomcat néven ismert Polgár Tamás elsőrendű vádlott ekkor többször is provokálta a tolvajt, előbb szóban, majd tettleg, például pofon ütötte. Amikor pedig a tolvaj visszatámadt, Polgár Tamás két társa lefogta a fiatalembert, felsőtestét előredöntötte, Polgár Tamás pedig acélbetétes bakancsával egyszer, közepes erővel fejbe rúgta a sértetett.

Az ügyészség önbíráskodás miatt emelt vádat, a vádlottak tagadták bűnösségüket.

Az első fokon eljárt Budapest Környéki Törvényszék tavaly nem jogerősen súlyos testi sértés és garázdaság miatt 2 év letöltendő börtönre ítélte Polgár Tamást, három társa esetében pedig egy év körüli felfüggesztett szabadságvesztéseket szabott ki.

 Az ügyészség a minősítés megváltoztatása és a büntetések súlyosítása érdekében fellebbezett, a védők felmentésért, hatályon kívül helyezéséért, illetve enyhítésért.

tolvajkergetk01

Csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú ítélet minősítésének változatlanul hagyása mellett lényegesen enyhítette a szankciókat. Polgár Tamás esetében letöltendő helyett másfél év, négy évre felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki, a másik három vádlott esetében pedig a felfüggesztett szabadságvesztések helyett a büntetés kiszabását 2 év próbaidőre elhalasztotta. (Ebben az ügyben büntetést csak akkor kaphatnak, ha a próbaidő alatt más bűncselekményt követnek el.)

A tábla szóbeli indoklásában többek között rámutatott arra, hogy ami történt, az a biciklitolvaj vonatkozásában "messze nem nevezhető tettenérésnek", sokkal inkább arról van szó, hogy a tolvajkergetők egy konkrét esetben megkísérelték igazolni gyanújukat. Továbbá nem merülhet fel a védelem által emlegetett jogos védelem, hisz Polgár Tamás provokálta a sértettet, s ez vezetett a verekedéshez.

Ugyanakkor a tábla azt is hangsúlyozta: a vádlottak már a rúgás előtt hívták a rendőröket, utána pedig tőlük telhetően megpróbálták elhárítani tettük következményeit, ellátták a sérültet és hívták a mentőket.

A büntetések enyhítése kapcsán a tábla rámutatott: az elsőfokú ítélet eltúlzott volt.

Polgár Tamás a büntetőper tárgyalásain nem jelent meg, ismeretlen helyen tartózkodik, már az első fokú ítéletet is a távollétében hirdették ki, ellene több elfogatóparancs van érvényben. A tábla tanácselnöke közölte, hogy az enyhítés nyomán haladéktalanul intézkedik az elfogatóparancsok visszavonásáról.

Az eset kapcsán egy másik eljárásban a megvert fiatalembert is felelősségre vonták a bicikli ellopása miatt. Ráadásul egy harmadik eljárásban elmarasztaltak egy rendőrt is, aki elmulasztotta az intézkedést, mikor a verekedés előtt értesítették a tolvajkergetők.

Forrás: MTI