Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
prev
next

 kerekparut003

A követhető példa!

Kerékpárutat épít egy évtizedekkel ezelőtt felszámolt vasútvonal töltésére a Kolozs megyei Bánffyhunyad, Kalotaszentkirály (Sancraiu) és Kiskalota (Calatele) települések önkormányzata.
    
Póka András György, Kalotaszentkirály polgármestere, a kerékpárút ötletgazdája az MTI-nek elmondta: a 15 kilométeres vasútvonalon 1992-ig szállították a tőzeget és a fát Kiskalotáról Bánffyhunyadra. Ekkor azonban felszámolták a vasútvonalat, és felszedték a síneket. A töltés viszont megmaradt, és kiváló alapja lehetne egy elsősorban turisztikai céllal építendő kerékpárútnak.

A polgármester elmondta: a bicikliút kialakítása szerepel a kalotaszegi kistérség fejlesztési stratégiájába, és a Leader program keretében el is különítettek erre a célra 300 ezer eurót (96 millió forint), amit az önkormányzatok saját forrásokkal egészítenek ki.

Az Erdélyi-szigethegység lábainál fekvő kalotaszegi településeken jelentős a turisztikai forgalom. A faluturizmusáról híres Kalotaszentkirályon 46 vendéglátóegység működik, és - amint a polgármester megjegyezte - a festői szépségű vidéken elhaladó kerékpárút a faluba látogató turistáknak újabb kikapcsolódási lehetőségeket biztosíthat.

Forrás: MTI