Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

mariavaleria hid

Párkány és Esztergom együtt építik ki a kerékpármegosztó rendszert.

A Duna két oldalán fekvő település egymáshoz közel van, ma mégis egy országhatár választja el őket. A két települést, a boldog béke időkben egy híddal kötötték össze, amely keresztségben a Mária Valéria nevet kapta. (Ferenc József lányáról nevezték el.) Hol volt akkor még itt országhatár? Azután jött két világháború…

A hidat mind kettő végén felrobbantották. Az utolsó helyre állítására több mint 50 évet kellett várni, mivel csak 2000-2001-ben készült el.

Most a Duna két oldaláról egymással szemező két város együtt vág bele egy kerékpármegosztó rendszerbe, kiépítésébe. Ezután ha valaki Párkányban kölcsönöz biciklit, az leadhatja Esztergomban is. A projekt keretében 14 dokkolóállomást létesítenek, 6-ot a Párkányban, 8-at Esztergomban.

A tervek szerint 105 kerékpár áll majd az érdeklődők rendelkezésére, amelyből 45 pedelec lesz. Ha valaki nyomon követi híreinket az tudhatja, hogy Esztergomban már néhány éve működik a közösségi kerékpáros rendszer 60 db kerékpárral és 6 dokkolóval. Most ezt terjesztik ki a szemközti városra is. A tervek szerint a projekt még ez év végéig beindul.