Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Két táska túrázáshoz a New Looxstól
  Ha kicsit ki akarsz tűnni a tömegből.
Keresztül a Dunántúl dombjain és hegyein
  Hungarian (half)Divide élménybeszámoló (2022)
Schwalbe Hurricane tartós teszt
Már több mint 3 000 km a gumiban.
Bikepacking táskák
  Szerkesztőségünkben landolt egy hatalmas csomag, amelyet kibontva bikepacking táskák tömkelege bukkant elő. Most ezeket mutatjuk be nektek.
Bikepacking stílusról kezdőknek
  Soha nem volt még könnyebb "csak úgy elindulni", egy bringával és néhány táskával.
prev
next

kerekparut

A következő években jelentősen bővülhet Hajdú-Bihar megye kerékpárút-hálózata - közölte a megyei közgyűlés elnöke hétfőn sajtótájékoztatón, Debrecenben.

Pajna Zoltán kiemelte: a Település- és Területfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból 2020-ig 3,2 milliárd forintot költenek a jelenleg mintegy 170 kilométeres kerékpárút-hálózat bővítésére, hasonló nagyságrendű kormányzati forrásból pedig megépül a Debrecent a Tisza-tóval összekötő kerékpárútnak a Nagyhegyes és Hortobágy közötti szakasza, valamint a Tépe és a Berettyóújfalu közötti kerékpárút.

Ezekkel a fejlesztésekkel további 35 kilométerrel bővül a kerékpárút-hálózat Hajdú-Biharban, de az országos kerékpáros turisztikai stratégiához kapcsolódó, most elkészült megyei javaslat megvalósulásával az elkövetkező évtizedben akár a 500 kilométert is meghaladhatja a kerékpárutak, illetve a kerékpározásra alkalmas utak hossza a térségben - jelezte Pajna Zoltán, hozzátéve: szeretnék elérni, hogy "kerékpározható megye" legyen Hajdú-Bihar.

A közgyűlés által is elfogadott koncepcióban olyan tematikus utakat vázoltak fel, amelyek a megye legdélebbi térségét a Tisza-tóval összekötő Kárpátok vizei nyomvonal gerincúthoz kapcsolódóan 2-3 napos időtöltést tesznek lehetővé a kerékpáros turistáknak.

Pajna Zoltán kiemelte ezek közül a hajdúvárosokat összekötő Hajdúk nyomában, valamint a Hajtóutak mentén elnevezésű projektet. Utóbbiról elmondta: a magyarszürkehajtó-utak a német és osztrák vonalak mellett az egész Kárpát-medencét behálózzák, ugyanakkor az egykori marhahajtás legerősebb kultúrtörténeti emlékei Hajdú-Biharhoz kötődnek.

A közgyűlés elnöke fontos célnak nevezte a megye területén húzódó egykori hajtóutak hálózatának a megelevenítését, tematikus útvonallá szervezését, ahol bemutatják a korabeli állattenyésztés, az ahhoz kapcsolódó pásztorélet, kézművesség, kereskedelem és közigazgatás jellemzőit. A tervezett tematikus útvonal állomásait 3-4 nap alatt lehet majd kerékpárral bejárni.

A kerekezők emellett barangolhatnak a debreceni Erdőspusztákon, eljuthatnak majd biciklivel Nagyváradra és Érmellékre, a nyírségi Ligetaljára, de ökotúra keretében felfedezhetik a kincses Bihart is - ismertette Pajna Zoltán, hozzátéve: a stratégiai tervek között szerepel kerékpáros központok kialakítása is a gerincútvonalak mentén, ahol az éttermek, szálláshelyek, javítóműhelyek szolgáltatásait a kerékpárosok igényeihez alakítják.

Forrás:MTI