Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Balaton kerülés 360 km-en keresztül
  Ez az igazi Balaton kör.
Hogyan kerüljük meg a Balatont kezdőként?
Tanácsok kezdő túrakerékpárosoknak.
Vár Palócföld! 4/4
  Várnak a Mátra ösvényei.
Vár Palócföld! 4/3
  A Cserhátban jártunk.
Vár Palócföld! 4/1
 Szeretnél teljesen feltáratlan vidéket megismerni, itt a szomszédban?
prev
next

Autorabicikli00

Végre szabályosan szállíthatjuk autónk farán a bringánkat.

Sokan vagyunk akik az autó hátulján szállítják a kerékpárt. Ez ugye egy igen jó megoldás, mivel alig nő az az autó légellenállása, valamint az üzemanyag fogyasztása. Nem emelkedik meg gépkocsink súlypontja, kényelmesebb a bringák felrakása.

Viszont a magyar jogszabály kimondja, hogy nem szabad a hátsó rendszámtáblát eltakarni. Ez nagyban megnehezítette a hátsó kerékpárszállítók használatát, ugyanis korábban arra sem volt lehetőség, hogy a hátsó rendszámtáblát leszerelve azt kerékpárszállítón kívül helyezzük el.

Körülbelül két éve jött egy jogszabály módosítás, ami megengedte a hátsó rendszám átszerelését ha kerékpár tartónkon külön lámpasorral egybeépített rendszámtartó van. Én ezt használtam de macera volt az átszerelgetés, így sokszor otthon maradt ez a kiegészítőm. Az évek során emiatt eddig emiatt csak egyszer büntettek meg Olaszországban.

Áprilistól azonban külön rendszámtáblát kell igényelni annak, aki az autó hátuljára szerelhető kerékpárszállítón kívánja szállítani a biciklijét. Ez a szürke rendszám, ami megegyezik az autó rendszámával. A régi és új típusú (magyar és európai zászlós) rendszám táblával rendelkező gépkocsihoz is ki lehet majd adni, de maga a szürke rendszám uniós lesz. A nyilvántartásban és a forgalmi engedélyben is jelölik, hogy van ilyened, viszont ha eltűnik -a hagyományos rendszámoddal szemben-, korlátozás nélkül lehet újat gyártatni belőle.

A szürke rendszámot az Okmányirodákban és Kormányablakokban lehet igényelni. Az elkészülte után veszik nyilvántartásba és jegyzik be a forgalmi engedélybe. A kiadásért 5500 forintot kell fizetni.