Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Vadászat!
Mikor korlátozzák erdeink látogatását a vadászat miatt?
Keresztül az Északi-középhegységen
   Hungarian (half) Divide élménybeszámoló
Schwalbe Marathon Mondial
  Az igazi mindenes gumi.
Cateye Micro Wireless computer
  Avagy van-e hagyományos kerékpáros computerekre szükség az okostelefonok világában?
Cube Cargo Hybrid
  Egy igazi különlegességet sikerült a tavasszal kipróbálni, amelynek a tapasztalatait megosztom most veletek.
prev
next

Autorabicikli03

A kerékpárszállító eszközök is kaphatnak hamarosan külön rendszámot.

NFM oldalán jelent meg a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet módosításáról szóló kormányrendelet. Ennek egyik legfontosabb eleme a kerékpárszállítóval közlekedő autósoknak szól.

Ezzel egy régóta fennálló gyakorlati problémának vetne véget jövő év áprilisától a kormány a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium friss rendelettervezete.

Ezek szerint a hatóság különleges rendszámtáblát ad ki a gépkocsi kerékpártartó eszközére, melynek karakterei megegyeznek a gépkocsi rendszámtáblájának karaktereivel. Annyiban különbözik majd, hogy világosszürke lesz a rendszámtábla.

A részletes leírás szerint a gépkocsi kerékpártartó eszközére kiadott rendszámtábla alapszíne világosszürke, karakterei és a keret színe fehér, három betűjelből és három számjegyből, egyedileg előállított rendszámtáblával rendelkező gépkocsihoz történő kiadása esetén, legalább 4, legfeljebb 5 folyamatos betűjelből és legalább 1, legfeljebb 2 folyamatos számjegyből, együttesen 6 jelből áll.

Azt is kimondja a rendelet, hogy a különleges tábla kiadását a nyilvántartásban és a gépkocsi forgalmi engedélyben jelölni kell. Ezzel kapcsolatban csak azt szeretnénk tudni, hogy ez mennyibe fog kerülni? Mert ugye semmi sincs ingyen. A rend őrei pedig áprilistól jogosan büntethetnek majd.

A jelenlegi szabályok értelmében a hátul szállított kerékpár nem takarhatja el a hátsó rendszámtáblát és világító berendezéseket. Ha mégis takarná a rendszámtáblát, akkor ki lehet venni, de csak akkor lehet áthelyezni, ha az új helyén (a kerékpártárolón) is meg van világítva és van kerete. Ez a gyakorlatban csak a vonóhorgos szállítóeszközök esetében volt megvalósítható.

Hittük is, meg nem is
Révész Máriusz kerékpáros fejlesztésekért felelős kormánybiztos még októberben jelezte, hogy jogszabály lehet a 3. rendszámról a biciklik szállításakor. (Politikusról lévén szó, mi nem hittünk, neki!) Erről mi is cikkeztünk Révész Máriusz tervei címmel. Lehet, hogy a többi ígérete is megvalósul?