Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
prev
next

pilisbike2Nagy eredmény! Örüljünk, még ha ilyen szép magyaros neve is van.

A Pilisi Parkerdő Zrt. nagyszabású kerékpár-turisztikai fejlesztésének köszönhetően 9 „Parkolj és bringázz!" (P+B) ponttal és 28 kijelölt biciklitúrával, egy csaknem 600 kilométernyi ajánlott erdei kerékpáros útvonal áll a kirándulni vágyók rendelkezésére. A Pilist, valamint a Visegrádi és a Budai-hegységet átszelő Pilis Bike bicikliút-hálózat a túra-, illetve a szabadidő kerékpárosok igényeit egyaránt szem előtt tartva valósult meg.

pilisbike1

A kerékpáros útvonalhálózat átadását április 27-án tartották Pilisszentlászlón. Az ünnepségen köszöntőt mondott dr. Bitay Márton Örs, állami földekért felelős államtitkár, Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott, valamint Simonyi Ákos, a Magyar Kerékpársportok Szövetségének alelnöke.

Nos, mi is ez a szép magyaros nevű valami?

A Pilisi Parkerdő Zrt. közjóléti és turisztikai fejlesztéseinek sorában tervezetten jelentős szerepet szánt a kerékpáros turizmusnak. A cél az volt, hogy a Parkerdő területén a bringás igényeket a természetvédelmi és erdőgazdálkodási szempontok figyelembe vétele mellett tervezett és megvalósított turisztikai projekttel szolgálja ki.

Az igények felmérését 2012 őszétől kerékpáros sportolók és kerékpáros szervezetek bevonásával kezdték meg, és a szép nevű (Ígérem, többet nem hozom fel, de ez a név akkor is fáj!) Pilis Bike projekt 2015-re ért megvalósítási fázisba.

A projekt két szinten több, kerékpárturisztikai igényekkel rendelkező célcsoport számára kínál megoldást:

Túra- és sportkerékpárosok igényei szerint fejlesztett projekt
A Pilisi Parkerdő, a területén található üzemi utakat nyitotta meg a kerékpárosok számára a Pilis, a Visegrádi- és a Budai hegységben. Ezeknek az utaknak az összhossza több mint 190 km. Az erdészeti utak egymással történő összekötésével egy, a Parkerdő területét behálózó összefüggő kerékpáros úthálózat jött létre, amelynek megvalósításába bevonták az érintett önkormányzatokat is. (Hiszen az úthálózat egy része erdőterületen kívül halad.) Így közel 140 km (pontosan 133 km) kerékpárútvonalat jelöltek ki belterületeken. A komplex fejlesztés eredményeként a Parkerdő területén április 27-től több mint 300 km kerékpárút várja a kerékpárostúrázókat.

Az erdei kerékpáros utakat – a turistautakhoz hasonlóan – négy színnel jelölik, amelyek az MTSZ 2015-ös szabványa szerint a következő jelentést hordozzák:

  • kék kerékpáros: Országos Kerékpáros Kéktúra (ez mi ez???)
  • piros kerékpáros: nehezen kerékpározható (szint és/vagy útviszony tekintetében)
  • sárga kerékpáros: be- és átkötő, rövidebb utak
  • zöld kerékpáros: egyéb helyi kerékpáros út

(Jó látni, hogy végre lesz koncepció a jelölésekben)

Ezek az utak részben aszfalt, részben murvás, részben pedig földutakat érintenek.

pilisbike4

A Pilisbike weboldal egy fotója

Szabadidő kerékpárosoknak fejlesztett projekt
A városiak legnagyobb problémája, hogy örömmel kerékpároznának azn erdőkben, de sokan közülük nem szívesen vállalják bringával a városból a hegyekbe vezető utakat. (Mondjuk Szentendre erre még rá tesz egy lapáttal.)

Ezt az egyre növekvő közösségi igény felismerve a Pilisi Parkerdő a Visegrádi- és a Budai-hegységben, valamint a Pilisben összesen 9 „Parkolj és Bringázz!" (P+B) pontot jelölt ki, ahonnan összesen 28 különféle távú és nehézségű (összesen 600! km jelölt út) kerékpáros túrát tehetnek az autóval érkezők.

A 9 P+ B pont:

  1. Kis Rigó Vendéglő, Pilisszentlászló
  2. Hegy-tető, Pilisszentlászló
  3. Skanzen, Szentendre
  4. Telgárthy-rét, Visegrád
  5. Parkoló, Pilisszántó
  6. Sportpálya, Pilisszentiván
  7. Nagykovácsi
  8. Hideg-völgy
  9. Budakeszi Vadaspark

A Pilis Bike weboldalán (pilisbike.hu) a P(arkolj)+B(ringázz) menüpont alatt megtalálod a fent felsorolt 9 P+B pontot, amelyekre kattintva az onnan induló túraútvonalak lesznek láthatóak.

Én megnéztem azokat, és van néhány, amit az idén le fogok tekerni. Remélem ti is találtok ilyeneket. Egyébként a weboldalt nincs még teljesen kész sok-sok információ fog felkerülni. Érdemes lesz többször visszatérni rá.

pilisbike3

 Egy P+B pontból induló kerékpártúrák térképe. A kép a pilisbike weboldalán található.

 

A cikk megjelenése óta beszéltem egy ismerősömmel, aki a Cartographia Kft-nél dolgozik, megkérdezve, hogy a térképeiken jelölik-e ezeket az utakat. A jelenleg kapható turista térképeken még ezek a nyomvonalak nem szerepelnek, mivel a nyomdába kerüléskor még nem voltak ezek véglegesek. Viszont kb. 2 hét múlva fog megjelennie a Pilis Visegrádi-hegység turistakalauza, amelyben ezek az utak is benne vannak. Alább látható az épp nyomdában lévő kiadvány fedlapja. Szóval kb 2 hét múlva ezt keressétek!

 

Pilisbike5