Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Kezdő kerékpáros túrázók kalauza 3. rész Éjszaka a természetben
Figyelj! Ebben a részben fontos dolgokat tudsz meg a táborozásról és a tábortűz gyújtás szabályairól.
Kezdő kerékpáros túrázók kalauza 1. rész A túra megtervezése
Ebben a részben adunk néhány tanácsot az első kerékpártúráid megtervezéséhez.
Az északi Tisza-tó kör
  Egy kevesek által ismert részt mutatunk be.
Az erdőtörvény bringás szemmel
Nézzük a minket, bringásokat érintő részt.
Vadászat!
Mikor korlátozzák erdeink látogatását a vadászat miatt?
prev
next

bkkkerkprutEgerben 10 km, Nemesvámos és Nagyvázsony között 22 km, Csárdaszállás 3,6 km

  • 6,7 kilométernyi új kerékpárút épült illetve, 3,7 kilométeren pedig táblával kijelölt szakasz készült el Egerben.

A városháza tájékoztatása szerint az áprilisban megkezdett beruházás során 6,7 kilométernyi új kerékpárút épült meg, 3,7 kilométeren pedig kijelölt szakasz várja a biciklistákat.

Kihelyeztek egyebek mellett kerékpártámaszokat, padokat, szemétgyűjtőket, eligazító táblákat, a vasútállomásnál egy fedett kerékpártárolót alakítottak ki, a Tűzoltó Múzeumnál pedig egy kerékpárszerviz is várja az arra közlekedőket.

A kerékpárút így immár a déli, egerszalóki elágazótól egybefüggően vezet a városon keresztül a Felsőtárkányig tartó kerékpárútig, majd innen tovább a bükki, kijelöléses szakaszon Lillafüreden át egészen Miskolctapolcáig, illetve Ómassáig.

A Bükkben az országos közút mentén kitáblázott kerékpáros útvonal húzódik tíz kilométerenként kerékpáros pihenőkkel.

  • Vegyes forgalmú kerékpárút épült a Veszprém megyei Nemesvámos és Nagyvázsony között

A 22 kilométer hosszú út átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Navracsics Tibor úgy fogalmazott: a fejlesztés célja, hogy a Balaton-felvidék településeit kerékpárúttal kössék össze, és ne csak a munkába, valamint az iskolába járás céljából, de turisztikai szempontból is jól használható kerékpáros infrastruktúra épüljön ki.

Ez jelentős hozzáadott értéke lehet a környéknek, és növelheti a térség turisztikai vonzerejét is - tette hozzá.

Veszprémből Nemesvámosig már 2013-ban elkészült a kerékpárút. A város polgármestere, Porga Gyula azt mondta, jó látni, hogy tovább folytatódnak a munkák. Arról is beszélt, Veszprémben térségi szemlélettel úgy gondolkodnak, hogy a város és a környékbeli települések lehető legszorosabb együttműködését alakítsák ki.

A települések összefogását emelte ki Kontrát Károly országgyűlési képviselő is, majd a községek polgármesterei mutatták be a beruházást.

Sövényházi Balázs, Nemesvámos polgármestere elmondta, a 22 kilométeres szakasz jelentős részén - Nemesvámos és Tótvázsony belterületén, illetve Tótvázsony és Nagyvázsony közt Vöröstó és Barnag érintésével - alsóbbrendű, kis forgalmú közutakat kapcsoltak be a kerékpáros közlekedésbe. Emellett Nemesvámos, valamint Tótvázsony között 6,8 kilométeren teljesen új, a mezőgazdasági forgalom számára is használható kerékpárút épült.

Sipos Ferenc, Tótvázsony polgármestere arról beszélt, keresik a forrásokat arra, hogy a településtől Balatonszőlősön át Balatonfüredre is folytatódhasson a kerékpárút építés.

  • A napokban fejeződött be a Mezőberény és Csárdaszállás közötti kerékpárút kiépítése.

A kerékpárút építésének célja elsősorban biztonságot nyújtása a két település között kerékpárral közlekedők számára, másrészt pedig a kerékpáros turizmus erősítéséhez is hozzájárulhat.

A projekt megvalósítása során a 46-os számú főúttal párhuzamosan alakítottak ki úgynevezett hivatásforgalmi célú, önálló kerékpárutat. Az érintett szakasz hossza 3,6 kilométer.

- Csárdaszállás, Gyomaendrőddel és Mezőberénnyel közösen még 2008-ban határozta el, hogy a három települést kerékpárúttal kellene összekötni. Tettük ezt azért, hogy a bringázni vágyók közlekedését biztonságossá tegyük és hogy ügyes-bajos dolgaink intézéséhez, ha az időjárás is engedi, használhassunk kerékpárt - hangsúlyozta az átadón Petneházi Bálintné, Csárdaszállás polgármestere. Hozzátette, településükön a beruházás során kiemelt szerepet játszott az is, hogy a holtágakat és az élő Köröst a természetkedvelők, horgászni vágyók kerékpárral ugyancsak megközelíthessék.

Siklósi István, Mezőberény polgármestere azt hangsúlyozta, sokan ingáznak Mezőberény és Csárdaszállás között, számukra létfontosságú volt a szakasz megépítése.