Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

NyugatBalatonMintaRegio01A nyugat-balatoni régióban megvalósult pályázatok keretében olyan új, térségi szolgáltatásokat bevezető kerékpáros fejlesztések is megvalósultak, melyek hozzájárulnak egy kerékpáros-barát mintarégió kialakításához, az országban egyedülálló módon.

Kerékpárkölcsönző hálózat
A helyi Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM szervezetek) – Keszthely, Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Balatongyörök, Hévíz, Zalakaros – között egy kerékpárkölcsönző hálózat épül ki (http://west-balaton.hu/kereparkolcsonzes).


A kerékpározni szándékozó turisták a Tourinform irodákban kölcsönözhetik ki a kerékpárokat, és vagy ugyanabban az irodában, vagy a térség egy másik Tourinform irodájában adhatják le. A kölcsönző hálózat kialakításához összesen 78db (jó minőségű, a térségben való kerékpározásra tökéletesen alkalmas a szerk.) kerékpár került beszerzésre. A keszthelyi Tourinform irodában kerékpártároló helyiség került kialakításra a térségi kerékpárkölcsönző hálózatban működő kerékpárok és eszközök tárolására és kölcsönöztetésre. Az utcai kerékpártárolók a város főbb attrakciói és kerékpározás szempontjából jelentősebb csomópontok közelébe kerültek kihelyezésre.


A kerékpárok karbantartása a térség szolgáltatóival együttműködve, illetve a kerékpárok szereléséhez szükséges eszközöket és alkatrészeket tartalmazó segélycsomagok segítségével történik. Ezen csomagok a minősített kerékpárbarát szolgáltatóknál (szálláshelyek, vendéglátóhelyek) is megtalálhatók lesznek.

 NyugatBalatonMintaRegio02Örömködés a Keszthelyt Hévízzel összekötő úton Fotó: Vinnay Péter

Kerékpáros útvonalak
A keszthelyi pályázatban olyan kerékpáros turisztikai fejlesztések is megvalósultak, melyek elsősorban a város körüli kerékpáros utakra való rácsatlakozásokat és a helyi attrakciós kerékpáros összekötését szolgálták. A kijelölt útvonalakon kerékpáros irányító és információs táblák segítik a tájékozódást.


A térség kerékpáros útvonalain további 4 nagy túrakör került kidolgozásra és kitáblázásra a Keszthely-hegység, a Kis-Balaton, a Zala-völgye, Hévíz és a Keszthelyi-hegység között. Így már 18 túrakör található a régióban Zalakarostól Badacsonyig.
A túra utak mentén elhelyezett 30 kerékpártárolók/esőbeállók a kényelmes tárolás mellett eső esetén is védelmet nyújt. Ezzel a fejlesztéssel már több mint félszáz hasonló információs térképekkel felszerelt beálló található a régióban a kerékpáros fő útvonalak mentén 1500-2500 méterenként, az egyéb utakon pedig maximum 5000 méterenként.


A kerékpározni vágyók útvonaltervezését és tájékozódását segíti a teljesen megújult és kibővített kerékpáros térkép, mely nemcsak print, hanem digitális formában is elérhető.


Az elő- és utószezoni kerékpáros turizmus erősítésére Badacsony és Fonyód, illetve Balatongyörök és Balatonmáriafürdő között hétvégenként hajójáratok indulnak.


A Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda május 1. és szeptember 30. között kerékpáros segélyszolgálatot is biztosít.

Bővebb információ kapható:

Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Np. Kft. és Keszthelyi Turisztikai Egyesület
Tel.: +36 83/511-660 vagy +36 83/314-144
E-mail: info@west-balaton.hu
marketing@west-balaton.hu