Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
prev
next

kerekpartolvajA cikkben a Tolvajkergetők véleménye is megjelenik.

Mostanában elég sok helyen olvasható az alábbi sajtó közlemény:

A Hargamon Kft. saját fejlesztésű rendszere, a Velotrack valós idejű nyomkövető rendszerrel kíván megjelenni a hazai és a külföldi piacon. A biztonsági berendezés várhatóan 2015 tavaszán lesz elérhető .

A kerékpárba beépített nyomkövető eszköz GPS-koordinátákat és egyéb telemetriai adatokat küld a szerverparkba, amelyet egy digitális térképeket tartalmazó webportál szolgál ki. Mindehhez kapcsolódik egy mobil applikáció is, amelyen keresztül a tulajdonos vagy ismerősei – vagy később a hatóságok – is valós időben nyomon követhetik, hogy a kétkerekű merre jár, lopás esetén könnyen azonosítható a bicikli holléte.

A Széchenyi Tőkealap 98 millió forint értékben fektetett be tőkét a vállalatba, amelyet a tulajdonosok a szolgáltatás alapját képező nyomkövető eszköz gyártására, hardverfejlesztésre, üzemeltetésre, marketing költségekre, illetve a kapcsolódó applikáció fejlesztésére használnak fel.

tolvajkergetokLogo

Mivel ez a rendszer kísértetiesen hasonlít a Tolvajkergetők rendszerére, így szívesen hallanék az ő véleményükről is. Szerencsére ez könnyebben ment mint gondoltam, mivel weboldalukon hallatták hangjukat. Íme:

(Bocsi a szöveget kicsit megnyestem, ha eredetiben érdekel keresd fel az oldalukat)

Ha valaki, hát a Tolvajkergetők tudják, hogyan kell GPS-szel kerékpártolvajt fogni. Szerénytelenség nélkül elmondhatjuk, hogy kevesen vannak a világon, akiknek annyi tapasztalatuk volna ezen a téren, mint nekünk. Mi nem egyszerűen spekulálunk arról, vajon hogy is lehetne elkapni ezeket a csibészeket, hanem konkrétan tudjuk is. Azt is tudjuk, mi az, ami a jelenleg elérhető legjobb technikai eszközökből hiányzik, és hogyan lehetne ezeket továbbfejleszteni. Éppen ezért rendkívül szkeptikusan fogadtuk a Velotrackról szóló híreket.

Először is nézzük, ki lenne a gyártó. Nahát, egy magyar startup, amelynek neve Hargamon Kft. Startup.

Mind a Kickstarter, mind az Indiegogo tele vannak olyan "startupokkal", amelyek a világmegváltó kerékpáros GPS-t ígérgetik. Közös vonásuk, hogy egyrészt mindegyik a SpyBike-ot majmolja, másrészt semmi újat nem tesznek hozzá, harmadrészt soha egyik sem jut el a gyártásig. Persze egy magyar startup, az más, főleg ha Állam bácsi meg is tolta őket egy táska dellával, így már mindjárt más. De miért nem fog mégsem működni?

kerekpartolvaj02

Egyrészt azért, amit mindenki tud, aki legalább egy részt megnézett a Tolvajkergetők sorozatból. Attól, hogy GPS-t akasztunk a kerékpárra, még nem lesz könnyen felderíthető. Sőt, az esélyeink csak valamelyest jobbak, mint GPS nélkül. Nem olyan nagy titok a megfejtés, hiszen elmondtuk a sorozatban: rádiós irányadó is kell a kütyübe. Csakhogy azzal már olyan drága lesz a gyártás, hogy nem lehet eladni. A laikus ugyanis nem fog kétszáz dollárt kiadni egy nyomkövetőre, ha van ötvenért is. Mit érdekli őt, hogy a kétszáz dollárossal meg fogja találni a biciklijét, az ötvenessel meg nem! Ha ilyen apróságok érdekelnék a vásárlókat, mindenkinek Kryptonite vagy Abus kerékpárlakatja volna. Aggódó anyukák persze meg fogják venni a Velotracket, hogy lessék, merre jár vele a gyerek, de ők is csak azért, mert nem tudják, hogy egy okostelefonos applikációval ingyen is megtehetnék ugyanezt.

Másrészt, és itt a bibi, a magyar kerékpáros közönség egy fillért is sajnál a kerékpárja biztonságára költeni. A SpyBike-ból, amíg gyártották, alig egy tucatot adtunk el másfél év alatt. Sem egyben nem veszik meg, sem havidíj ellenében. Nem és kész. Sokmilliós marketing-kampánnyal persze biztosan el fognak tudni adni pár százat, de biztosan nem többet.

Aztán persze lehet, hogy mégiscsak megjelenik ez a termék, és a csapból is az fog folyni, hogy mindenki vegyen ilyet. Lesz majd parttalan örvendezés, amikor először lopnak el egy Velotrackkel felszerelt bringát, és megkerül, de arról síri kussolás lesz, amikor számtalan más alkalommal hiába keresik. Mert nevezhetnek egy GPS jeladót akárhogyan, akkor is csak egy GPS jeladó, és ha elrekkentették a pincébe, ott állhat a gazdája letolt gatyával a ház előtt, vége a tudománynak, viszlát.

Az is érdekes, hogy a velotrack.hu domain nincs bejegyezve.

Végezetül: vajon mennyire vehetünk komolyan egy kerékpáros jeladót fejlesztő magyar céget, amely nemhogy nem keresi meg a Tolvajkergetőket, de még a leveleinkre sem válaszolnak? Pedig mi tényleg szívesen segítenénk, ráadásul ingyen. Majd meglátjuk. Ha netán lesz valami ebből a Velotrackből, a Jegyzőkönyv vlogban alaposan és kíméletlenül tesztelni fogjuk.