Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Mátrai panoráma túra
  A kedvenc körtúrám a Mátrában
Lazer Coyote bukósisak tartós teszt
  Hét hónap tapasztalatai
Menetpróba: Bulls Lacuba Evo 5F
  Agyváltós PEDELEC próbálgatás
Kréta kerékpáros körtúra 2020 nyarán 1.rész
  Aki Krétára jön nyaralni, de nem mozdul ki Irkálóból, az baromi nagy hülyeséget csinál.
Kérdések a PEDELEC támogatással kapcsolatban
Örömteli hír, de felmerült bennem jó néhány kérdés is...
prev
next

KozossegiKerekparTovább késik a BuBi indulása, Hévizen elindult a HeBi.

Esztergomban már tavaly óta működik a 6 állomásból és 60 kerékpárból álló közösségi kerékpárkölcsönző rendszer az EBI. A Kölcsönzés díja 200 Ft/ félóra, az első két félórában.

 EBIEBI az első

Szegeden idén márciusban sikerült a lakosoknak átadni a 12 állomásból és 100 kerékpárból álló bérbringa rendszert. A kölcsönzés díja 200 Ft/ óra négy óra használatig.

 CityBikeCity Bike a második

Szóval a vidéki városokban szép csendesen elindult és működik a rendszer.

Budapesten a nagy dobpergések közepette beharangozott Bubi, viszont még továbbra sem indult el, csak kikerültek a dokkolókba az élénkzöld színű kerékpárok. Végső átadási határidőt még mindig nem tudnak adni, a 76 gyűjtőállomásból és 1100 kerékpárból álló rendszerre.

 BuBiBuBi ami jelenleg csak pózolásra jó

Bár a sajtó közleményekben a BKK csak szoftveres finomhangolást sugall, úgy tűnik az immár egy hónapja tartó probléma, mégsem olyan kicsi. Lehet, hogy túl bonyolultra (fedélzeti számítógép, érintőképernyős terminál, mobiltelefonos kölcsönzés, speciális parkolási, vészleadási funkciók) sikerült a program?

Sajtó hírek szerint viszont hazánkban egy újabb rendszert adtak át, mégpedig Hévízen. A fantáziadús HeBi névre hallgató rendszer a városban négy helyen elérhető, és összesen 30 kerékpárral indult el.

 HeBiHeBi a harmadik

Az idén októberig ingyenesen, csupán 1000 Ft-os kaucióval, utána a tervek szerint óránként 300 Ft alatti díjjal fog üzemelni kölcsönző.

Győr városa szintén bejelentette hasonló rendszer kiépítését. Pénzük már meg van rá, most várják a közbeszerzésre az ajánlatok beérkezését. A terveikben 6 gyűjtő állomáson 50 kerékpár üzemeltetése szerepel. Lehet hogy hamarabb fognak üzemelni, mint a BuBi?

Ha valaki közelebbről megnézi, annak egyből szemébe ötlik, hogy kis hazánkban működőképes rendszert eddig csak a magyar Neuzer Kft-nek sikerült létre hoznia. Még a hatalmas pénzekből ga(rá)zdálkodó BuBi konzorcium még mindig nem tudott felmutatni átadott működőképes rendszert.

Fotók: Ebi, Bkk, szegedma.hu, zaol.hu