Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Thermo kulacsok
  Hőtárolós kulacsok a kellemes folyadék bevitelért.
Cateye Kinetic hátsólámpák
  Három „majdnem féklámpa” a legendás japán gyártótól.
MTF villanybringák Magyarországon
  Új márka a láthatáron.
Cateye vezetékes kilométeróra teszt
  Az Enduro és a Velo 9 tesztje
prev
next

kerekparutHatáron átnyúló uniós program részeként épült meg az a kerékpározható út, amely a Vas megyei Nardát köti össze az ausztriai Schandorffal (Csém).

Az út magyarországi szakaszát és kiszolgáló létesítményeit Hende Csaba honvédelmi miniszter és Michaela Resetar, a burgenlandi tartományi kormány turizmusért felelős minisztere adta át szombaton.

Hende Csaba hangsúlyozta: különleges jelentősége van annak, hogy egy európai uniós projekt keretében az egykori vasfüggöny nyomvonalán, azt keresztül szelve létesült egy olyan kerékpárút, amely a határ mindkét oldalán élő horvát nemzeti kisebbség, a gradistyei horvátok számára is könnyebbé teszi a kapcsolattartást.

Szavai szerint a csaknem 200 ezer eurós befektetésnek köszönhetően a magyar kerékpárút-hálózat egy újabb ponton kapcsolódik az európai kerékpárút-hálózathoz, Magyarország és Ausztria között pedig egy újabb közlekedési lehetőséget jelent az új útszakasz.

Michaela Resetar köszöntőjében úgy fogalmazott: egyre szorosabban kötődnek egymáshoz Nyugat-Pannon Régió egykor mesterségesen elválasztott részei. Szavai szerint a határok valódi eltűnését jelzi, hogy ma már a schandorfi óvodában három nyelven folynak a foglalkozások, egyre több magyar dolgozik Burgenlandban, sőt sokan lakóhelyül is választják a szomszédos osztrák falvakat.

A most átadott kerékpárút egy a két ország közös uniós projektjének része, amely több mint 700 ezer eurónyi támogatásban részesült. A projekt Ausztriában 2014-ig folytatódik, és újabb kerékpárutak és turisztikai létesítmények épülnek meg - mondta az osztrák politikus.

Glavanics Krisztina (független), Narda polgármestere az MTI-nek elmondta: községük számára óriási beruházásnak számít a kerékpárút és kerékpáros-pihenőhely megépülése, hiszen éves költségvetésüknek többszörösét teszi ki a beruházás összege, amelynek 85 százalékát az unió, 10 százalékát a magyar állam, öt százalékát pedig a település önkormányzata állta.

Kitért arra, hogy a 710 méter hosszú kerékpározható út és a 11 ezer 500 négyzetméteres kerékpáros-pihenőhely, amelynek részeként egy 5200 négyzetméteres tó is létesült, reményeik szerint sok kerékpározó turistát szolgál majd ki.

Hozzátette: természetesen nem mellékes az sem, hogy a helyiek így kényelmesen és biztonságosan eljuthatnak a mindössze 2 kilométernyi távolságban lévő Csémbe, ahol sokuknak rokonai, családtagjai élnek.

Forrás: MTI