Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Cateye AMPP lámpacsalád
  2020-ban debütált a Cateye AMPP lámpacsaláddal a felhasználó jól járt, hiszen a fényerősség/ár összehasonlításban a régebbi szériától olcsóbb lett.
Mátrai panoráma túra
  A kedvenc körtúrám a Mátrában
Lazer Coyote bukósisak tartós teszt
  Hét hónap tapasztalatai
Menetpróba: Bulls Lacuba Evo 5F
  Agyváltós PEDELEC próbálgatás
Kréta kerékpáros körtúra 2020 nyarán 1.rész
  Aki Krétára jön nyaralni, de nem mozdul ki Irkálóból, az baromi nagy hülyeséget csinál.
prev
next

kerekparutHatáron átnyúló uniós program részeként épült meg az a kerékpározható út, amely a Vas megyei Nardát köti össze az ausztriai Schandorffal (Csém).

Az út magyarországi szakaszát és kiszolgáló létesítményeit Hende Csaba honvédelmi miniszter és Michaela Resetar, a burgenlandi tartományi kormány turizmusért felelős minisztere adta át szombaton.

Hende Csaba hangsúlyozta: különleges jelentősége van annak, hogy egy európai uniós projekt keretében az egykori vasfüggöny nyomvonalán, azt keresztül szelve létesült egy olyan kerékpárút, amely a határ mindkét oldalán élő horvát nemzeti kisebbség, a gradistyei horvátok számára is könnyebbé teszi a kapcsolattartást.

Szavai szerint a csaknem 200 ezer eurós befektetésnek köszönhetően a magyar kerékpárút-hálózat egy újabb ponton kapcsolódik az európai kerékpárút-hálózathoz, Magyarország és Ausztria között pedig egy újabb közlekedési lehetőséget jelent az új útszakasz.

Michaela Resetar köszöntőjében úgy fogalmazott: egyre szorosabban kötődnek egymáshoz Nyugat-Pannon Régió egykor mesterségesen elválasztott részei. Szavai szerint a határok valódi eltűnését jelzi, hogy ma már a schandorfi óvodában három nyelven folynak a foglalkozások, egyre több magyar dolgozik Burgenlandban, sőt sokan lakóhelyül is választják a szomszédos osztrák falvakat.

A most átadott kerékpárút egy a két ország közös uniós projektjének része, amely több mint 700 ezer eurónyi támogatásban részesült. A projekt Ausztriában 2014-ig folytatódik, és újabb kerékpárutak és turisztikai létesítmények épülnek meg - mondta az osztrák politikus.

Glavanics Krisztina (független), Narda polgármestere az MTI-nek elmondta: községük számára óriási beruházásnak számít a kerékpárút és kerékpáros-pihenőhely megépülése, hiszen éves költségvetésüknek többszörösét teszi ki a beruházás összege, amelynek 85 százalékát az unió, 10 százalékát a magyar állam, öt százalékát pedig a település önkormányzata állta.

Kitért arra, hogy a 710 méter hosszú kerékpározható út és a 11 ezer 500 négyzetméteres kerékpáros-pihenőhely, amelynek részeként egy 5200 négyzetméteres tó is létesült, reményeik szerint sok kerékpározó turistát szolgál majd ki.

Hozzátette: természetesen nem mellékes az sem, hogy a helyiek így kényelmesen és biztonságosan eljuthatnak a mindössze 2 kilométernyi távolságban lévő Csémbe, ahol sokuknak rokonai, családtagjai élnek.

Forrás: MTI