Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Vadászat!
Mikor korlátozzák erdeink látogatását a vadászat miatt?
Keresztül az Északi-középhegységen
   Hungarian (half) Divide élménybeszámoló
Schwalbe Marathon Mondial
  Az igazi mindenes gumi.
Cateye Micro Wireless computer
  Avagy van-e hagyományos kerékpáros computerekre szükség az okostelefonok világában?
Cube Cargo Hybrid
  Egy igazi különlegességet sikerült a tavasszal kipróbálni, amelynek a tapasztalatait megosztom most veletek.
prev
next

bkkkerkprutNagyszabású nemzetközi konferenciát rendeznek Bécsben ezen a héten a kerékpáros közlekedésről.

A kedden kezdődő négynapos VeloCity konferencián mintegy ezerkétszáz szakértő vesz részt, köztük közlekedési és környezetvédelmi szakemberek, építészek, közigazgatási szakemberek és közlekedési klubok képviselői. "Egy héten át Bécs lesz a világ kerékpáros fővárosa" - fogalmazott Maria Vassilakou polgármester-helyettes, Zöld párti politikus.

A VeloCity konferenciákat minden évben más nagyvárosban rendezik meg. A konferenciasorozat célja egyrészről a magas szintű szakmai tanácskozás és tapasztalatcsere megvalósítása, másrészről a lakosság tájékoztatása és kerékpározásra ösztönzése.

 logo velocity big

A bécsi tanácskozáson egyebek között olyan témák is napirendre kerülnek, mint a kerékpáros közlekedés és a közösségi közlekedés lehető legjobb összekapcsolása, vagy a kerékpárosok és a gyalogosok közötti konfliktushelyzetek kezelése. Fókuszban áll az egyes városok eltérő kerékpáros kultúrája, a kerékpáros kultúrák változása, s megvitatják azt is, hogy milyen a kerékpárosbarát város.

A konferenciát egészhetes rendezvénysorozat kíséri. A programok között sor kerül kerékpáros felvonulásra, kerékpáros divatbemutatóra, kerékpárosfilm-fesztiválra és csengőkoncert is lesz, ezerötszáz biciklicsengővel, ütőhangszerekkel, lemezlovassal és karmesterrel.

A tanácskozás szellemiségéhez híven a résztvevők VeloCity-kerékpárokkal közlekedhetnek a városban, ezzel is népszerűsítve a rendezvényt.

Az 1,7 millió lakosú osztrák fővárosban a kerékpáros közlekedés aránya 6,3 százalék. A városvezetés el akarja érni, hogy 2015-ig tíz százalékra nőjön a kerékpárral megtett kilométerek aránya.

Vassilakou egy sajtótájékoztató alkalmával visszautasította azokat a bírálatokat, melyek a bécsi Zöldek kerékpározást támogató politikáját érik. "Nem arról van szó, hogy felmagasztaljuk a biciklizést. Arról van szó, hogy a lehető legjobban kombináljuk a közlekedési eszközöket és kihasználjuk a szinergiákat" - mondta. Rámutatott, hogy Bécs 6,3 százalékos kerékpáros közlekedési aránya nem tartozik a legmagasabbak közé a világban, Müchenben például 17, Hamburgban 12 százalék ez az arány.

Míg 2013 a kerékpározás éve Bécsben, 2014-ben a gyalogosokra összpontosít majd a város - tette hozzá.

Forrás: MTI