Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Mátrai panoráma túra
  A kedvenc körtúrám a Mátrában
Lazer Coyote bukósisak tartós teszt
  Hét hónap tapasztalatai
Menetpróba: Bulls Lacuba Evo 5F
  Agyváltós PEDELEC próbálgatás
Kréta kerékpáros körtúra 2020 nyarán 1.rész
  Aki Krétára jön nyaralni, de nem mozdul ki Irkálóból, az baromi nagy hülyeséget csinál.
Kérdések a PEDELEC támogatással kapcsolatban
Örömteli hír, de felmerült bennem jó néhány kérdés is...
prev
next

capor1Hatalmas sikernek bizonyultak Japánban a nemrég piacra dobott, átlagos sapkáknak álcázott kerékpáros bukósisakok.

A fejvédők, amelyeket egy öregeket segítő alapítvány ötlete alapján egy zenekari egyenruhákat gyártó cég fejlesztett ki, valójában átlagos bukósisakokra ráhúzható sapkák, amelyeknek felső része cserélhető és önmagában is használható.

A Nippon Parade nevű cég által gyártott, Capor (comfortable and active protection on road, azaz kényelmes és aktív védelem az utakon) fantázianevű fejfedők kívülről teljesen átlagos sapkáknak tűnnek, egyedül a két oldalt lelógó, az áll alatt összekapcsolható pánt jelzi, hogy biciklis kellékről van szó.

 capor

A sisak tényleg kalapnak tűnik. A szellőzéséről viszont ne beszéljünk...

Az alapítvány azért kereste meg a céget a sisak ötletével, mert azt tapasztalta, hogy az idősek közül sokan kényelmetlennek vagy kínosnak érzik a versenyhasználatra kifejlesztett hagyományos biciklis fejvédők viselését. Ugyanakkor a sisak viselésétől kényelmi- vagy divatszempontból való viszolygásnak statisztikák szerint komoly ára van: Japánban 2009 és 2011 között a biciklis balesetek során elszenvedett halálesetek közel kétharmada fejsérülés számlájára volt írható, amely fejvédő viselésével megelőzhető lett volna.

A termék piacra dobása óta minden korosztály körében népszerűvé vált, sőt még a rendőrség és egyes önkormányzatok is érdeklődnek iránta - írta a Kyodo hírügynökség.

A cég jelenleg nyolcfajta sapkasisakot árul online boltjában, köztük halászsapkát, pöttyös női modelleket, fülmelegítős-bojtos verziót és micisapkára emlékeztető darabot is. A termék ára ugyanakkor igen borsos: a legolcsóbb modell 7560 jen (17 ezer forint).