Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb 27-es lista.
Cateye AMPP lámpacsalád
  2020-ban debütált a Cateye AMPP lámpacsaláddal a felhasználó jól járt, hiszen a fényerősség/ár összehasonlításban a régebbi szériától olcsóbb lett.
Mátrai panoráma túra
  A kedvenc körtúrám a Mátrában
Lazer Coyote bukósisak tartós teszt
  Hét hónap tapasztalatai
Menetpróba: Bulls Lacuba Evo 5F
  Agyváltós PEDELEC próbálgatás
prev
next

AndrssyKerkprtHárom helyet visszaesve idén 13. lett Budapest a biciklis városok ranglistáján

Másodszorra tette közé a dán Copenhagenize tervezőiroda a világ legbiciklibarátabb városainak toplistáját, a Copenhagenize Index-et.

A Cycle Chic mozgalom alapítója, Mikael Colville Andersen által vezetett cég Brazíliától Kanadán át Írországig dolgozik kerékpáros programokon kommunikációtól az infrastruktúra-tervezésig. A 14 helyezettből álló listában értékelték az egyes városok biciklis érdekképviseletét, a kerékpáros kultúrát, az infrastruktúra állapotát és fejlesztésének ütemét, a kerékpárosok közti nemi arányokat és a közbringa-rendszerek meglétét. Egy-egy város pontszámához hozzáadott a 2006 óta elért növekedés a kerékpárosok számában, a biciklis közlekedés társadalmi elfogadottsága, a politikai elkötelezettség és a forgalomcsillapítás várostervezésben betöltött szerepe. Budapest az elérhető 100-ból 55 pontot kapott és ezzel holtversenyben Barcelona-val osztozik a 13. helyen. A lista első három helyét Amszterdam, Koppenhága és a hollandiai Utrecht foglalja el.

Az Index szerint Budapest erőssége a bicikliző tömegekben és az előremutató elképzelésekkel rendelkező érdekképviseletben rejlik. Budapestet a fejlődő biciklis kultúrák egyik vezető városának tartják, ami olyan lehetőségekkel bír, melyeket nem szabadna veszni hagyni. A Copenhagenize erősségeink közé sorolja a több tízezres Critical Mass felvonulásokat, melyek egyedülállóak a világon.
press index graphic A világ legbiciklibarátabb városainak toplistája

Budapest gyengeségeit azonban még mindig az infrastruktúra hiányosságaiban látják. A cég többször is nálunk járt képviselői szerint egy-egy felfestés nem elég, a régi bicikliutak pedig nem kielégítőek a tömegek számára. Bár a város csodás érdekképviselettel rendelkezik, a politikai vezetés látható elkötelezettsége nélkül Budapest vezető szerepét könnyen átvehetik mások, írják. A Copenhagenize Index szerkesztői hozzáteszik, hogy a 2014-re beígért Bubi közbringa-rendszer megfelelő kiépítése és ezt megelőzően a megfelelő infrastruktúra kialakítása nyerő pályára állíthatja a várost.

Forrás: MK

Ábra:Copenhagenize Design Company