Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Cateye AMPP lámpacsalád
  2020-ban debütált a Cateye AMPP lámpacsaláddal a felhasználó jól járt, hiszen a fényerősség/ár összehasonlításban a régebbi szériától olcsóbb lett.
Mátrai panoráma túra
  A kedvenc körtúrám a Mátrában
Lazer Coyote bukósisak tartós teszt
  Hét hónap tapasztalatai
Menetpróba: Bulls Lacuba Evo 5F
  Agyváltós PEDELEC próbálgatás
Kréta kerékpáros körtúra 2020 nyarán 1.rész
  Aki Krétára jön nyaralni, de nem mozdul ki Irkálóból, az baromi nagy hülyeséget csinál.
prev
next

new-yorkNew Yorkban is lesz hamarosan biciklikölcsönző-hálózat, amely hatezer kerékpárral és 330 állomással indul még májusban a tervek szerint.

Egyelőre Manhattanben és Brooklyn egyes részein működik majd a rendszer, de a tervek szerint Queensre is kiterjesztik, és idővel összesen 10 ezer bicikli várja 600 helyen a kölcsönzőket. A nagyváros vezetői remélik, hogy valamelyest enyhít az újdonság az autóforgalom állandó torlódásán, mert lesznek, akik a kocsikból átpártolnak az 1100 kilométernyi kerékpárútra, amelyből 500 kilométer az utóbbi öt évben épült.

A szolgáltatás neve Citi Bike, mert a kialakítás költségeit zömmel a Citibank állja: 41 millió dollárt ruházott bele. Partnere, a Mastercard cég 6,5 millió dollárt fektetett a vállalkozásba. A hasznon a beruházók és a város osztozik.

A biciklibérlőknek 95 dollárt - bő 20 ezer forintot - kell fizetniük, hogy egy éven át használhassák a kerékpárokat naponta összesen 45 percen át. Hogy hányszor kerekeznek, azt nem korlátozzák. 24 órára 10 dollár a tarifa - ez esetben egész nap pedálozhat a bérlő. Lesz heti bérlet is, annak ára 25 dollár. A biciklik 3 sebességfokozatúak. Sisakot nem kötelező viselni, de ajánlott. A kölcsönzésből kizárták a 120 kilónál súlyosabbakat a biciklik épségének megőrzése végett.

A kölcsönző-hálózatnak már működnie kellene, ám kétszer is elhalasztották startját. A második esetben a Sandy nevű vihar miatt, amely súlyos károkat okozott az állomásokban, de még a kerékpárállományban is.

A kölcsönzéstől a forgalmi helyzet némi javulása mellett a balesetek számának csökkenését is remélik, mivel a statisztikák szerint az autósok óvatosabban vezetnek ott, ahol több a biciklis.

Forrás:MTI