Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

kerekparutHáromszáz kerékpárossal együtt avatták fel a Rákos-patak mentén épült 3,6 km hosszú új kerékpárutat és gyalogos sétányt szombaton, október 16-án.

Háromszáz kerékpárossal együtt avatta fel Riz Levente polgármester, országgyűlési képviselő és László János a Magyar Kerékpáros Klub elnöke a Rákos-patak mentén épült 3,6 km hosszú új kerékpárutat és gyalogos sétányt szombaton, október 16-án.

{reklam}

A Bringázz Rákosmente! kerékpáros felvonulással egybekötött ünnepélyes kerékpárút átadóra 300-an érkeztek kerékpárral, de sok gyalogos és babakocsis család is eljött.

László János, a Magyar Kerékpáros Klub elnöke sikeresnek ítélte a Rákosmente Önkormányzata, a Rákosmente KerekSE, valamint a Magyar Kerékpáros Klub Kelet-pesti területi szervezete által közösen szervezett rendezvényt. Köszöntőjében kifejezte örömét annak kapcsán, hogy jó minőségű új kerékpárút épült Budapesten, amely egyaránt használható hivatásforgalmi és turisztikai célra. Hozzátette, kiváló együttműködés az Rákosmente polgármestere, önkormányzata és a Magyar Kerékpáros Klub között, véleményüket kikérték, javaslataikat figyelembe vették a beruházás során. Reményét fejezte ki, hogy projekt folytatódhat és a többi érintett pesti kerülettel összefogva a Rákos-patak mentén egybefüggő kerékpárút jöhet létre egészen a Dunáig.

17Ker_bringatAz önkormányzat vezetését 2006-ban átvéve az első feladatok egyikeként tekintették át a Rákos-patak partjának fejlesztési lehetőségeit, mondta köszöntője bevezetőjében Riz Levente polgármester. Egy jó tervezőiroda ide illő koncepciója alapján elkészült egy uniós pályázat. A pályázati támogatás elnyerésénél is nagyobb feladatnak bizonyult azonban a patakpart tulajdoni viszonyainak rendezése. Adásvételi szerződések, kisajátítások segítették az önkormányzat birtokba kerülését ezen a területen. A munka két évig tartott. Sok kis nadrágszíj parcellát kellett tulajdonba venni, voltak nagyobb, tulajdonjogi rendezésre váró területek is. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., azaz a Magyar Állam is tulajdonosa itt egy 70 négyzetméternyi területnek. Évek kellettek a megszerzéséhez. A Ferihegyi és a Cinkotai út közötti szakasznak sem volt könnyű a tulajdonba vétele. Hosszú tárgyalások folytak a tulajdonossal, Adonyi Józseffel. Végül a kompromisszum megszületett, amiért a polgármester avató beszédében is köszönetet mondott.

E megállapodást az utolsó pillanatokban sikerült tető alá hozni – idézte föl a történteket Riz Levente. Az unióhoz már be volt nyújtva a pályázat, megjelölték a hiánypótlást is. Ebben az állt, hogy a terület tulajdoni rendezését 2009. augusztus 12-én éjfélig kell rendezni. Akkor kellett hiánytalanul a hiánypótlást – benne az adásvételi szerződéssel – postára adni. A hiánypótlás beadásának reményéről már szinte mindenki lemondott. A szerződést végül aznap 22 óra 15 perckor kötötték meg. A hiánypótlást Riz Levente Zuglóban, a Fogarasi úti postán 23 óra 23 perckor adta postára, 37 perccel a jogvesztő határidő lejárta előtt. A polgármester fölmutatta küldemény postázását igazoló azt a számlát, amelyet eltett emlékbe. Voltaképpen 37 percen múlott a kerékpárút sorsa.

Rákosmente Önkormányzata a Közép-magyarországi Operatív Program keretén belül meghirdetett Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése című uniós pályázaton elnyert támogatás keretében 156 931 306 összköltségen, 125 545 045 forintos támogatással megépítette a kerület első egybefüggő, több kiemelt csomópontot összekötő gyalog- és kerékpárútját. Hamarosan elkészülnek a forgalomtechnikai munkálatok, a kerékpártárolók, megvalósul a zöldfelület fejlesztése, valamint a vízelvezetés kialakítása is.

Rákosmente Önkormányzata a fentieken túl saját forrásból biztosította a kerékpárút és gyalogos sétány közvilágításának kiépítését, pihenőpadok, kukák elhelyezését a kerékpárút mentén.

A beruházásnak köszönhetően mostantól a Rákoscsaba-Újtelep, Rákoscsaba, Rákosliget, Rákoskeresztúr városrészek mentén található közintézmények, munkahelyek és közlekedési csomópontok, vasúti megállóhelyek, B+R parkolók és a városközpont kerékpárral is megközelíthetőek.

A nyomvonal a Rákoscsaba utcánál kezdődik és a patak déli partján a Cinkotai útig halad, majd a Cinkotai út mentén eléri a Pesti utat.

A Pesti út mentén 2011 tavaszán uniós pályázat révén egy újabb kerékpárút épül, amely az 501. utcától egészen a Kucorgó térig nyújt biztonságos közlekedést. A két beruházás révén a kerületi kerékpárutak hossza közel ötszörösére növekszik, 13 kilométernyi összefüggő kerékpárút-hálózat jön létre a XVII. kerületben.

A polgármester kitért arra: a Rákos-patak revitalizációja, szabadidős, rekreációs övezetté fejlesztése régi, eddig megvalósulatlan fővárosi cél. Rákosmente most megtette az első lépést. „Célunk, hogy a Rákos-patak mentén egy ökofolyosó jöhessen létre a környező települések között, ennek első lépéseit a kerékpárút és a sétány megépítésével elindítottuk.”

A városvezetés szándéka, hogy az összefüggő kerületi kerékpárút-hálózat megteremtése mellett párhuzamosan létrejöjjön az összeköttetés a belvárossal és az agglomerációval, amely a kerékpározást egészen új dimenzióba helyezheti a városrészben. „Rákosmente megkeresi a szomszédos kerületeket, településeket, hogy összefogva újabb kerékpárút-fejlesztések induljanak a térségben.”

„Szeretnénk bringaváros lenni, amely minden lehetőséget megad a kerékpárosoknak, hogy otthonosan, jól érezzék magukat Rákosmentén. Így erősödhet kertvárosi jellegünk, ami egyben vonzerőnk és egyik legfontosabb értékünk” – zárta köszöntőjét Riz Levente.

Forrás: TIZENHETEDIK ONLINE