Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Thermo kulacsok
  Hőtárolós kulacsok a kellemes folyadék bevitelért.
Cateye Kinetic hátsólámpák
  Három „majdnem féklámpa” a legendás japán gyártótól.
MTF villanybringák Magyarországon
  Új márka a láthatáron.
Cateye vezetékes kilométeróra teszt
  Az Enduro és a Velo 9 tesztje
prev
next

dnplda01Többszörösére nőtt egy év alatt a kerékpárral közlekedők aránya az olasz fővárosban - jelentette a hétfői olasz sajtó.

Százötven-százhetvenezer római közlekedik a hét legalább öt napján kerékpárral. 2011-ben 0,4 százalék volt az arányuk, ez tavalyra négy százalékra emelkedett.

A kerékpárosok táborában a 24-65 év közöttiek minden korosztálya megtalálható.

Hatalmas változásról van szó az eddig az autók, motorok és robogók uralta római utcákon annál is inkább, mivel a kerékpárral való közlekedést semmi nem ösztönözte: nem épültek kerékpárutak, nem vált biztonságosabbá a biciklisek élete - kommentálták a római lapok.

Az újságok szerint a kerékpározásnak a gazdasági válság adott szárnyakat, és mára divat is lett belőle. 2012-ben tíz százalékkal emelkedett a Rómában eladott kerékpárok száma, miközben az autópiac húsz százalékkal esett vissza az olasz fővárosban.

Két évvel ezelőtt naponta hétmillió autós szállta meg Rómát, ez tavalyra ötmillióra csökkent. A Rómán kívülről munkába érkezők közül egyre többen szállnak vasútra, a városban pedig sokan autó helyett tömegközlekedési eszközöket használnak.

Számítások szerint ha egész Rómában kerékpárút-hálózatot építenének ki, hatszázezerre nőhetne a mindennapi biciklizők száma.

Jelenleg a közel hárommillió lakosú Rómában 115 kilométer hosszú a kerékpárút-hálózat, miközben az alig egymilliós Torinóban 175 kilométer.

Forrás: MTI