Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Bikepacking stílusról kezdőknek
  Soha nem volt még könnyebb "csak úgy elindulni", egy bringával és néhány táskával.
Thermo kulacsok
  Hőtárolós kulacsok a kellemes folyadék bevitelért.
Cateye Kinetic hátsólámpák
  Három „majdnem féklámpa” a legendás japán gyártótól.
MTF villanybringák Magyarországon
  Új márka a láthatáron.
prev
next

kerekparutÚj, 28 kilométeres kerékpárút köti össze Békéscsabát a határon túli Nagyszalontával.

Magyarország egyik leghosszabb, határon átívelő kerékpárútját májusban adják át a lakosság és turisták részére - tájékoztatta az MTI-t Kovács Krisztián, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület vezetője.

Kovács Krisztián elmondta: a beruházás teljes költsége 1,5 milliárd forint, a Körösök völgye kerékpárút projekt 95 százalékos EU támogatásban részesült a román-magyar határon átnyúló programokra elkülönített pénzügyi keretből. A beruházás kivitelezési munkálatai tavaly tavasszal kezdődtek, a kerékpárút Békéscsaba belvárosából indul, Doboz községet érintve halad át Sarkadon, majd Méhkeréknél lépi át a határt és vezet Nagyszalontáig. Hozzátette: a kerékpárút építésének lesz egy második üteme, magyar oldalon a békéscsabai bányatavakig épül ki, román oldalon a gyógyvizéről híres Madarászig, Nagyszalonta szomszéd településéig.

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület tervei között szerepel egy további, 72 kilométer hosszú kerékpárút építése, az útvonal műszaki tervezésére 100 millió forint uniós támogatást nyert a román-magyar közös programokra elkülönített alapból. Kiemelte: a projektben öt Békés megyei és három romániai település vesz részt. A kerékpárút Köröstarcsánál, a Kettős-Körös töltéstől indul, a nyomvonal Mezőberény, Békés, Doboz, Békéscsaba töltésein keresztül halad és Gyulát elhagyva tér át a Fekete-Körös töltésére, Nagyzerind, Miske és Simonyifalva irányában.

A munkaszervezet vezetője megjegyezte: az egyesület célja a Tisza-tóhoz hasonlóan önálló arculatot adni a Körösök völgye természetes földrajzi térségének, a bővülő turisztikai kínálat segítségével. "Az idei szezonban a kerékpáros és a vízi turizmus bővülésével számolunk." - mondta Kovács Krisztián. Az egyesület Gyomaendrődön, Köröstarcsán, Békésen és Gyulán kishajó kikötőkkel várja a látogatókat, és az idei szezonban először egy nyolcvan fős sétahajó közlekedik majd a Körösökön.

Békéscsabán a Körösök Völgye Látogató Központ szervezett túravezetéssel, kölcsönözhető kerékpárokkal, túrakenukkal, két sárkányhajóval és GPS készülékekkel várja a turistákat.

Forrás:MTI