Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Cateye AMPP lámpacsalád
  2020-ban debütált a Cateye AMPP lámpacsaláddal a felhasználó jól járt, hiszen a fényerősség/ár összehasonlításban a régebbi szériától olcsóbb lett.
Mátrai panoráma túra
  A kedvenc körtúrám a Mátrában
Lazer Coyote bukósisak tartós teszt
  Hét hónap tapasztalatai
Menetpróba: Bulls Lacuba Evo 5F
  Agyváltós PEDELEC próbálgatás
Kréta kerékpáros körtúra 2020 nyarán 1.rész
  Aki Krétára jön nyaralni, de nem mozdul ki Irkálóból, az baromi nagy hülyeséget csinál.
prev
next

kerekparutÚj, 28 kilométeres kerékpárút köti össze Békéscsabát a határon túli Nagyszalontával.

Magyarország egyik leghosszabb, határon átívelő kerékpárútját májusban adják át a lakosság és turisták részére - tájékoztatta az MTI-t Kovács Krisztián, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület vezetője.

Kovács Krisztián elmondta: a beruházás teljes költsége 1,5 milliárd forint, a Körösök völgye kerékpárút projekt 95 százalékos EU támogatásban részesült a román-magyar határon átnyúló programokra elkülönített pénzügyi keretből. A beruházás kivitelezési munkálatai tavaly tavasszal kezdődtek, a kerékpárút Békéscsaba belvárosából indul, Doboz községet érintve halad át Sarkadon, majd Méhkeréknél lépi át a határt és vezet Nagyszalontáig. Hozzátette: a kerékpárút építésének lesz egy második üteme, magyar oldalon a békéscsabai bányatavakig épül ki, román oldalon a gyógyvizéről híres Madarászig, Nagyszalonta szomszéd településéig.

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület tervei között szerepel egy további, 72 kilométer hosszú kerékpárút építése, az útvonal műszaki tervezésére 100 millió forint uniós támogatást nyert a román-magyar közös programokra elkülönített alapból. Kiemelte: a projektben öt Békés megyei és három romániai település vesz részt. A kerékpárút Köröstarcsánál, a Kettős-Körös töltéstől indul, a nyomvonal Mezőberény, Békés, Doboz, Békéscsaba töltésein keresztül halad és Gyulát elhagyva tér át a Fekete-Körös töltésére, Nagyzerind, Miske és Simonyifalva irányában.

A munkaszervezet vezetője megjegyezte: az egyesület célja a Tisza-tóhoz hasonlóan önálló arculatot adni a Körösök völgye természetes földrajzi térségének, a bővülő turisztikai kínálat segítségével. "Az idei szezonban a kerékpáros és a vízi turizmus bővülésével számolunk." - mondta Kovács Krisztián. Az egyesület Gyomaendrődön, Köröstarcsán, Békésen és Gyulán kishajó kikötőkkel várja a látogatókat, és az idei szezonban először egy nyolcvan fős sétahajó közlekedik majd a Körösökön.

Békéscsabán a Körösök Völgye Látogató Központ szervezett túravezetéssel, kölcsönözhető kerékpárokkal, túrakenukkal, két sárkányhajóval és GPS készülékekkel várja a turistákat.

Forrás:MTI