Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Zefal Z Sealant defektgátló folyadék.
  Ha nem akarsz sokat foglalkozni a defekttel, kell valami védelem. Nálam ez az idén bizonyított!
Két táska túrázáshoz a New Looxstól
  Ha kicsit ki akarsz tűnni a tömegből.
Keresztül a Dunántúl dombjain és hegyein
  Hungarian (half)Divide élménybeszámoló (2022)
Schwalbe Hurricane tartós teszt
Már több mint 3 000 km a gumiban.
Bikepacking táskák
  Szerkesztőségünkben landolt egy hatalmas csomag, amelyet kibontva bikepacking táskák tömkelege bukkant elő. Most ezeket mutatjuk be nektek.
prev
next

20130114232348_2Külföldi ötlet nyomán, egy uniós pályázat segítségével hazánkban elsőként Szegeden valósulhat meg a mindenki számára elérhető városi kölcsönbicikli-rendszer.

{greklamn

A tervek szerint a közbringa hálózat márciustól a város 12 pontján lesz elérhető. A citybike hálózatban 70-80 kerékpár áll majd a szegediek és turisták rendelkezésére.

Külföldi útjaink során láttuk több nagyvárosban – többek között Barcelonában, Bécsben és Rómában – ezt a rendszert. Ott jól működik, ezért gondoltunk arra, hogy Szegeden is meg kellene valósítani – mondta el Szabó László, a projekt menedzsere.
A Nyugat-Európában működő rendszerhez képest a különbség annyi, hogy ezt nem a város, hanem a projektet kivitelező cég üzemelteti majd. Tavaly áprilisban ugyanis a szegedi Sund Magyarország Kft. a rendszer kiépítésére egy több mint 45 millió forintos támogatást nyert el a Dél-Alföldi Regionális Operatív Program pályázatán, amelyen egy nemzetközi szintű kerékpár-kölcsönzési szolgáltatás kialakítását tűzték ki célul a Tisza-parti városban.

20130114232348_1

A rendszer felállítása közel egy esztendőt vett igénybe: a tervek szerint az idén márciusban startolhat a közösségi kerékpárkölcsönzés Szegeden. Így ez a szolgáltatás az országban elsőként a Tisza-parti városban valósulhat meg.

A város 12 pontján – a vadasparktól a Stefániáig – 70-80 kerékpár áll majd a szegediek és a turisták rendelkezésére, további 20-30 pedig az üzemeltető cégnél marad arra az esetre, ha egy hosszabb szervizelés miatt valamelyiket ki kellene vonni a forgalomból. A kerékpárokat tömör gumival és könnyített vázzal látják majd el, valamint lesz bennük egy GPS jeladó is, amivel nyomon lehet követni, melyik jármű éppen hol tartózkodik.

A speciális drótszamarakra egy biztonságtechnikai partner vigyáz majd. Kölcsönözni csak egy élő, valós mobilszámmal lehet majd. Használni pedig a körtöltésen belül lehet a kerékpárokat, ha valaki esetleg a körtöltésen kívül kerekezik, a központból ötször hívják a megadott telefonszámot, hogy figyelmeztessék. Ha ennek ellenére sem venné fel a felhasználó a telefont, akkor a szolgálat a jeladó segítéségével megkeresi a kerékpárt.

A kölcsönzéshez a City Bike weboldalán kell majd előzetesen regisztrálni, itt minden felhasználó egyedi azonosítót, valamint egy PIN kódot kap, amivel ki tudja nyitni a kerékpár zárját, a fizetés automatikusan az ügyfél bankszámlájának megterhelésével történik.

20130114232348_0

A bicikliket folyamatosan szervizelik majd, és nyomon követik, melyik tárolóban mennyi kerékpár áll, hogy szükség esetén áthelyezhessék őket egyik helyről a másikra. A projekt uniós támogatással, összesen 60 millió forintból valósul meg.

Az ingyenes regisztráció után 200 forintba kerül majd egy óra, 800 forintba pedig egy egész napos használat. A számlázás óra alapú, ám ha valaki egy nap négynél több alkalommal kölcsönöz biciklit, akkor sem kell 800 forintnál többet fizetnie.

Forrás: MTI