Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

kerekparutMagyar-szlovák konzorcium beruházásában befejeződött a Kassa – Sárospatak EuroVelo kerékpárút építése.


A Zemplén környéki szlovák és magyar települések konzorciuma 2010. szeptember 22-én kezdte meg a 11. sz. Eurovelo kerékpárút Kassa-Sárospatak közötti szakaszainak kiépítését. A beruházással az egyik leghosszabb, a North Cape-et Athénnal összekötő európai kerékpáros főút újabb része épült meg. A projekt az Európai Unió Magyarország-Szlovákia Európai Területi Együttműködési Programjának közel 1,7 millió Eurós támogatásával valósult meg.

Zemplén környéki szlovák és magyar települések továbbá a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ 2008 nyarán kezdeményezték a közös fejlesztéssel megvalósítandó európai kerékpáros főútvonal hiányzó szakaszainak kiépítését. A beruházás során elkészülő szakaszok korábban elkészült kerékpárutak összekapcsolásával a Zemplén gyönyörű tájain haladnak át és megteremtik a kerékpáros összeköttetést két nagy múltú város és a számtalan turisztikai élményt kínáló települések között.

EuroVelo11A projekt kiemelkedő jelentőségű mind az európai, a magyar és a szlovák kerékpáros fejlesztések között is. Egyaránt szolgálja a helyi és nemzetközi kerékpáros turizmus dinamikus fejlődését, a több százezres térségi lakosság biztonságos és kényelmes kerékpáros közlekedési és rekreációs szabadidő eltöltési igényeit, továbbá a határmenti közlekedési és gazdasági kapcsolatok erősödését.

A támogatott projekt keretében csaknem 12 km kerékpárút, 2 km kerékpársáv épült meg és 27,5 km kisforgalmú közút került kitáblázásra. Az utak mellett 3 kerékpáros pihenő is létesült és több mint 100 irányító tábla segíti a tájékozódást. Az új útszakaszokkal létrejövő összefüggő gerincút hossza 72 km és közvetlenül 18 települést érint. A projekt teljes költségvetése közel 2 millió Euro, melyhez csaknem 1,7 millió Euro támogatást nyújtott az Unió és mintegy 200 ezer Euro támogatást a partner államok. 100 ezer Euro önerőt az összefogásban részt vevő önkormányzatok biztosítottak.