Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Kezdő kerékpáros túrázók kalauza 1. rész A túra megtervezése
Ebben a részben adunk néhány tanácsot az első kerékpártúráid megtervezéséhez.
Az északi Tisza-tó kör
  Egy kevesek által ismert részt mutatunk be.
Az erdőtörvény bringás szemmel
Nézzük a minket, bringásokat érintő részt.
Vadászat!
Mikor korlátozzák erdeink látogatását a vadászat miatt?
Keresztül az Északi-középhegységen
   Hungarian (half) Divide élménybeszámoló
prev
next

balatonEurópa húsz legszebb kerékpáros útja közé választotta a Balaton körüli biciklis utat a németországi Bruckmann kiadó - közölte a Magyar Turizmus (MT) Zrt.

A müncheni székhelyű Bruckmann Verlag ( www.bruckmann.de), amely a Duna menti biciklis útról már több könyvet is kiadott, 2012. július végén jelentette meg újabb kerékpáros könyvét „Die schönsten Radtouren in Europa" címmel. A színes fotókkal illusztrált, 168 oldalas kötet Európa 20 legszebb kerékpáros útját mutatja be, egy-egy túrát 6-8 oldalban leírva. Mivel a 20 kiválasztott út közé a Balaton is bekerült, így a szerző, Thorsten Brönner 2011 őszén az MT Zrt. meghívására a régióba látogatott, hogy személyesen is bejárja az útvonalat. Kerékpárjával 8 napig a magyar tenger északi partján kirándult,.

A 6 oldalas írásában kedvcsinálóan számol be élményeiről, kiemelve az őszi táj nyugalmat árasztó szépségét, amelyet a természet szerelmesei a Balaton mellett több helyen – pl. Kis-Balaton, Kápolnapuszta, Káli-medence, Hegyestű, tihanyi levendula mezők – élvezhetnek. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park kiállítóhelyein pedig érdekes információkhoz lehet jutni a különleges természeti szépségekkel kapcsolatosan. Aki kultúrára vágyik, az mindenképpen látogasson el Keszthelyre, Veszprémbe, Tihanyba vagy Sümegre – tanácsolja a szerző.

balatonibicikliut

A kerékpáros turizmus évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend Németországban, ezért az MT Zrt. németországi képviselete évek óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy különböző csatornákon – online megjelenés (www.fahrradreisen.de), sajtóutak szervezése kerékpáros tematikában, egyéni kerékpáros újságírók meghívása, kerékpáros rendezvényeken való részvétel – minél többen értesüljenek a magyarországi kerékpáros lehetőségekről. Az Általános Német Kerékpáros Klub (ADFC) felmérése szerint ugyanis 2009-ben a lakosság 49%-a, azaz több mint 40 millió fő vett már részt egynapos biciklis kiránduláson (2007: 35 millió), 6%, azaz mintegy 5 millió fő pedig 5 napnál hosszabb kerékpáros üdülésen. A kerékpáros turisták napi költése átlagosan 60 euró/fő körül alakul.

Egy konkrét példát mutatva, a németek legkedveltebb hazai útvonalát, az Elba menti kerékpáros utat 2010-ben 145.000 biciklis látogatta meg, akik átlagban 9 napot maradtak, s naponta fejenként átlagosan 60,27 eurót költöttek, ezzel összesen 76 millió euró bevételt biztosítva a régió számára. A fenti számok ismeretében nem meglepő, hogy Németországban egyre több a minősített kerékpáros útvonal, és a kerékpáros szálláshelyek is gomba módra szaporodnak. Míg 1995-ben 216, addig 2010 márciusában már 5007 „Bett&Bike" biciklis szálláshely várja a vendégeket Németország-szerte.

A hazai kerékpáros utak mellett azonban sok német biciklis választ más országokat is úti célul. A legnépszerűbb külföldi kerékpáros út évek óta a Duna menti biciklis út ausztriai szakasza, amit a Via Claudia Augusta és az Etsch kerékpáros út követ. Ami pedig a biciklis kirándulások tervezését illeti, a leggyakrabban használt információforrások az internet, (70%), a kerékpáros útikönyvek (68%), a kerékpáros kiadványok (54%), a biciklis újságok (47%) és a személyes ajánlás (25%).