Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

SznyiFerencSzőnyi Ferenc Ironman triatlonos az Egyesült Államokat átszelő (Race Across America, RAAM) kerékpárverseny keretében 12 nap alatt ötezer kilométer megtételét tűzte ki célul speciális járművével.

A világ legnehezebb bringás viadalának egyedüli magyar résztvevője hazai fejlesztésű, lánc nélküli kerékpárral, úgynevezett stringbike-kal indul.

A csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a RAAM-verseny útvonala sivatagokon, 3000 méteres hágókon keresztül halad San Diegóból Annapolisba. Ez ötezer kilométer kerékpározást jelent, amit az indulóknak 12 napon belül kell teljesíteniük, a versenyzők döntik el, mikor pihennek, mikor tekernek. A verseny harmincéves története során átlagosan a résztvevők fele ért célba, most várhatóan 40-50-en próbálkoznak.

SznyiFerenc02Szőnyi Ferenc elmondta, hogy két éve már teljesítette ezt a versenyt. Mivel ilyen kerékpárral még soha senki nem indult, így számára egyfajta küldetés, hogy világszerte ismertté tegye a különleges, lánc nélküli kerékpárt, a stringbike-ot.

A viadalon az OTP Bank támogatásával szereplő 47 éves Szőnyi Ferenc az MTI kérdésére elmondta, egy nyolcnapos felkészülés során már volt módja ismerkedni a kerékpárral, megszokni a hajtását, amely több izmot mozgat meg, mint a hagyományos, láncos változat. Hozzátette: futáshoz szokott lábának könnyebb ezt tekerni.

A magyar találmány fejlesztéséhez forrást nyújtó PortfoLion Zrt. kockázati tőkealap-kezelő vezérigazgatója, Oszkó Péter arról beszélt, ha a világ legkeményebb versenyén kiállja a próbát a lánc nélküli kerékpár, az a legjobb bizonyíték arra, hogy érdemes volt feltalálni. Hozzátette: nemcsak az ilyen embert próbáló versenyeken, hanem "városi biciklizésben" is praktikus.

Forrás:MTI

Az eseményeket a racemachine.blog.hu oldalon lehet nyomon követni.

Sok sikert Kívánunk Ferinek és a magyar csoda járgánynak!