Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
prev
next

swiss-military-bikes2800 új kerékpárt szerez be a svájci hadsereg a közeljövőben. Darabonként 2300 eurós, alumíniumvázas, tárcsafékes, 8 sebességes biciklit kiképzésre, illetve a laktanyákon belüli közlekedésre, szállításra használják majd.

A svájci haderő új kerékpárokat fog beszerezni: a Neue Zürcher Zeitung című lap vasárnapi száma szerint hamarosan aláírják a megállapodást egy helyi céggel 2800 katonai bicikli beszerzéséről, melyek darabja majdnem 2500 svájci frankba (2300 euróba) kerülne.

A svájci haderőben rendszeresített jelenlegi kerékpárok már több mint 20 évesek: ezek felváltására szolgálna az új típus, a "Vélo 12". A lap szerint a védelmi miniszter, a Gripen repülőgépek beszerzése miatt élesen bírált Ueli Maurer személyesen is kipróbálta az új kerékpárt.

S bár kétségtelenül egyszerűbb szerkezetről van szó, mint egy harci gép, a "Vélo 12" a maga nemében nagyon korszerű: alumíniumváz, tárcsafékek, 8 sebesség, s mindez csak 15 kilogrammot nyom. (A régi katonai kerékpárok 25 kilogrammosak, s csak egy sebességűek.)

A kerékpárokat a svájci hadseregben kiképzésre, illetve a laktanyákon belüli közlekedésre, szállításra használják. Egészen 2003-ig a haderőnek voltak kerékpáros lövészalakulatai is, de ezeket feloszlatták. A svájci katonai kerékpárok egyébként - hiába nehezek - a tartósságuk és megbízhatóságuk miatt nagyon keresettek a civil életben, például a túrázók között.

Forrás: MTI