Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Látni és látszani. Nappal is!
  Az hogy te látsz, nem jelenti azt, hogy téged is látnak.
Okostelefon a balszerencsés bringás védelmében
   Ha egyedül tekersz, ott az esély egy olyan balesetre, amikor senki nem tudja rólad, hol és milyen állapotban fekszel.
Nyugati Bástya kerékpártúra 3/1
   Korán keltünk, hogy az augusztusi forróságot és a budapesti forgalmat minél jobban elkerüljük.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb 27-es lista.
prev
next

NeBringzzjrdnA Magyar Kerékpárosklub elkészített és nyilvánosságra hozott egy rövid videót, aminek célja felhívni a figyelmet arra, hogy a járda nem kerékpáros közlekedésre való.

A Magyar Kerékpárosklub a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által szervezett „Mindenki gyalogosnak születik" kampány keretében elkészített és nyilvánosságra hozott egy rövid videót, aminek célja felhívni a figyelmet arra, hogy a járda nem kerékpáros közlekedésre való.

A járda egyrészt igen veszélyes bringázásra nem alkalmas felület. Jól tudjuk, hogy a gyalogos mozgása kiszámíthatatlan. Telefonál, hirtelen megáll, vagy 180 fokban megfordul és halad tovább. Emiatt utáljuk a járdára festett kerékpársávot, mert azt a gyalogos nem tiszteli.

A múlt héten pl majdnem én is elütöttem egy gyalogost a járdára festett kerékpárúton a Mamut környékén. A koma telefonál megy párhuzamosan a kerékpársávval, én csorgok le a Duna felé szerencsére csak 20 km/h sebességgel. Egyszer csak belép elém megáll és keresi a kocsi kulcsát. Satufék!!! Szerencse, hogy sikerült kikerülni.-Szóval a járda veszélyes terep.


Másrészt a járdán a gyalogosok kerülgetése a hangtalan suhanás és a nagyobb kerékpáros és gyalogos közti sebesség különbség miatt ijesztően hat a gyalog közlekedőkre. Ez pedig nem javítja a kerékpárosok megítélését. Ahogy a kampány is hangoztatja: Mindenki gyalogosnak születik. Sőt ha tovább ragozzuk: Ha leszállsz a bringádról, kiszállsz a kocsidból te is ugyanilyen gyalogos leszel és ugyanígy fogsz viselkedni.

Ma, amikor egyre többen választjuk a kerékpárt közlekedési eszköznek, napi probléma a járdán kerékpározás. A legtöbb kerékpáros baleset éppen a járdák és az utak kereszteződésében történik. Ezt megoldani, megszüntetni elsősorban a tervezők és a települések szakmai vezetőinek a feladata és felelőssége. Amég ez megvalósul addig is legjobban akkor járunk, ha az úttesten kerékpározunk, mert az nem olyan veszélyes, mint a járdázás. Ráadásul a haladni is gyorsabban lehet.