Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Mátrai panoráma túra
  A kedvenc körtúrám a Mátrában
Lazer Coyote bukósisak tartós teszt
  Hét hónap tapasztalatai
Menetpróba: Bulls Lacuba Evo 5F
  Agyváltós PEDELEC próbálgatás
Kréta kerékpáros körtúra 2020 nyarán 1.rész
  Aki Krétára jön nyaralni, de nem mozdul ki Irkálóból, az baromi nagy hülyeséget csinál.
Kérdések a PEDELEC támogatással kapcsolatban
Örömteli hír, de felmerült bennem jó néhány kérdés is...
prev
next

Velencei_tKedden megkezdik a Velencei-tó vízpótlását, mivel a tó vízszintje a minimális szabályozási szint alá süllyedt. M7-es autópálya alatti szakaszon a vízpótlás idején víz alá kerül a kerékpárút.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Velencei-tó vízszintje a rendkívül csapadékszegény 2011-es év során folyamatosan csökkent, majd a 2012-es év első hónapjaiban a sokéves átlagtól lényegesen elmaradó csapadékmennyiség következményeként a minimális szabályozási szint alá süllyedt. A tó vízszintje a hétfői adatok szerint 134 centiméter, amely hat centiméterrel marad el a szabályozási minimumtól.

A nyári szezonra az optimális vízszint 160 centiméter lenne. Ezért kedden megkezdik a Velencei-tó vízpótlását a pátkai és zámolyi tározókból - közölte Csonki István igazgató.

vzptls

"Az előrejelzések szerint sem tavasszal, sem nyár elején nem várható sok csapadék, ezért született döntés a vízpótlás megkezdéséről. Összesen négy és félmillió köbméter vizet engedünk le a két tározóból, ez számításaink szerint 16-18 centiméteres emelkedést eredményez a Velencei-tóban" - mondta az igazgató.

Csonki István hozzátette: egyik tározót sem engedik le teljesen, hogy az állat- és növényvilág se károsodjon. Ez azt jelenti, hogy a zámolyi tározóban 300, míg Pátkán 420 centiméteres vízszintmagasságig eresztik le a vizet. A tervek szerint a vízeresztés egy hónapig tart.

Felhívta a figyelmet, hogy a vízeresztés érinti a kerékpárforgalmat a Székesfehérvár-Kisfalud-Dinnyés közötti kerékpárúton. Mivel az M7-es autópálya alatti szakaszon a vízpótlás idején víz alá kerül a kerékpárút, ezt a szakaszt lezárják.