Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
prev
next

kerekparutA kedvező időjárásnak köszönhetően kedden megkezdték a miskolci kerékpárút továbbépítését, Nyíregyháza hálózattá kapcsolja össze kerékpárútrendszerét.

Miskolc

A kedvező időjárásnak köszönhetően kedden megkezdték a miskolci kerékpárút továbbépítését, a 12 kilométeres utat teljes hosszában a nyár végétől használhatják a biciklisek - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t kedden.

Dobos Tímea, a polgármesteri hivatal szóvivője közölte: a borsodi megyeszékhely önkormányzata 2009-ben "Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése" elnevezéssel nyújtott be uniós pályázatot, és nyert, a beruházás csaknem 185 millió forintba kerül, amelynek majdnem 85 százalékát fedezi a pályázaton elnyert pénz.

Elmondta: a Tiszai pályaudvartól a diósgyőri várig tartó új kerékpárút nyomvonala érinti Miskolc fontosabb közintézményeit, oktatási-, kulturális- és sportintézményeit.

Nyíregyháza

Több mint félmilliárd forintos költségből fejleszti és hálózattá kapcsolja össze Nyíregyháza kerékpárútrendszerét a város önkormányzata - közölte Kovács Ferenc polgármester hétfőn sajtótájékoztatón a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen.

A helyhatóság mintegy 530 millió forintot fordíthat a fejlesztésre, ennek 90 százaléka, 478 millió forint európai uniós és nemzeti forrás - mondta az önkormányzati vezető. Kiemelte: a jövő év második felére elkészülő útberuházás programjához az önkormányzatnak így csak 53 millió forint saját forrást kell biztosítania. Kósa Tímea, a város külsős, nem közgyűlési tag alpolgármesterének tájékoztatása szerint Nyíregyháza jelenlegi, több mint 42 kilométer hosszú kerékpárútrendszerét összekapcsolják, s a hálózatot további 7 kilométer útrésszel növelik. Emellett 1,2 kilométer hosszban kerékpározásra alkalmassá tesznek egy kisforgalmú utcát, valamint úgynevezett nyitott biciklisávot építenek.

A tavasszal induló projekt tizennégy utcát és teret érint, s azok közül a legjelentősebb a Korányi Frigyes utca. Ott közös kerékpárút és gyalogjárda épül, s azon megközelíthető lesz a városhoz tartozó üdülőközpont, Sóstógyógyfürdő, valamint a már több idegenforgalmi attrakcióval, lovas pályákkal, horgásztavakkal rendelkező Sóstóhegy is. Kovács Ferenc a sajtótájékoztatón kitért arra, hogy a projekt korábbi "fejlesztési anomáliákat" is kezel, amelyek - szerinte - "joggal bosszantották a lakosságot". Példaként említette, hogy végre megépül a Törzs utca és a Pazonyi út közötti, hiányzó kerékpárútszakasz, továbbá megvalósul a Család utca és a Szalag utca kerékpáros összeköttetése is. Hozzátette: a Liszt Ferenc utcában, valamint a Lehár és a Keleti utcában épülő kerékpárutakkal az orosi bicikliutat is bekapcsolják a városi hálózatba.

A város nagykörútjának északi részét szintén összekötik a Ferenc körúttal és a László úttal. A belváros megközelíthetősége pedig a Vasvári Pál utcai kerékpárút megépítésével javul majd Nyírszőlős és Kótaj felől. Emellett a körút déli területeinek a fejlesztése is elindul a Vasgyár utcai szakasz kialakításával, míg a Tokaji úton lévő vásárteret a Rákóczi utcai kerékpárút tovább építésével teszik megközelíthetővé a biciklivel közlekedők számára.

Forrás: MTI