Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb 28-as lista.
Cateye AMPP lámpacsalád
  2020-ban debütált a Cateye AMPP lámpacsaláddal a felhasználó jól járt, hiszen a fényerősség/ár összehasonlításban a régebbi szériától olcsóbb lett.
Mátrai panoráma túra
  A kedvenc körtúrám a Mátrában
Lazer Coyote bukósisak tartós teszt
  Hét hónap tapasztalatai
Menetpróba: Bulls Lacuba Evo 5F
  Agyváltós PEDELEC próbálgatás
prev
next

ZsiraAz év első felében megépül az út az osztrák határ közeli Zsirától az ausztriai Locsmánd (Lutzmannsburg) felé, a Zsira és a burgenlandi Füles (Nikitsch) közötti utat pedig már használatba is vették az autósok.

Az európai uniós támogatással megvalósuló projekt építési költsége megközelíti a 200 millió forintot – mondta Dorogi Árpád zsirai polgármester az MTI-nek.

A fejlesztés eredményeként közvetlen kapcsolat létesül az érintett települések között, s a légvonalban néhány kilométerre lévő települések lakói nem kényszerülnek 40-50 kilométeres kerülőre. Emellett javulnak a kerékpáros turizmus feltételei, és az átjárhatóság vonzó lehet a letelepedők számára is, akiknek az önkormányzat közművesített telkeket kínál – ismertette a községvezető.

A közlekedési beruházás költségeinek 85 százalékát uniós forrásból fedezik, tíz százalékos az állami támogatás, öt százalék pedig az önkormányzati önrész. A Füles felé vezető, közel 3 kilométeres út felújítását az tette szükségessé, hogy szinte már használhatatlan volt.

A felújítás során az út négy méter széles, dupla aszfaltréteget kapott, mindkét oldalán másfél méteres padkával. A kerékpárok mellett személyautók, kisteherautók használhatják, viszont súlykorlátozást vezettek be: 3,5 tonnánál nagyobb járművek nem vehetik igénybe. Az út megépülésével a leendő járási székhely, Sopron kilenc kilométerrel közelebb került a Répce menti településekhez – mutatott rá Dorogi Árpád.

Az önrész a fejlesztésnek ebben az ütemében megoszlott Zsira és Sopronhorpács között, mivel az utóbbi községet is érintette a beruházás.

A magyar-osztrák határtól 500 méterre fekvő Locsmánd felé közel egykilométeres út épül az idén, a fejlesztés második ütemében. Amennyiben a régészeti feltárás nem húzódik el, az átadásra még az év első felében sor kerül – mondta a polgármester.