Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
prev
next

MilanoiScalaZéró emissziós évadnyitóra készülnek a Scalában: napelem és kerékpár ad energiát a milánói operaház évadát szerda este megnyitó Don Giovanni című előadáshoz.


Mozart operája egyáltalán nem fogja szennyezni a levegőt: immár a második éve, hogy kívül-belül zöldenergia világítja és fűti majd a Scala épületét a hagyomány szerint a Milánót oltalmazó Szent Ambrus ünnepén - december 7-én - rendezett jeles zenei, kulturális és társadalmi eseményen.

Az évadnyitó előadáshoz szükséges energiát biztosító napelemekkel közel hatvannyolc tonna szén-dioxid kibocsátását takarítják meg - vált ismertté.

A Scala büszkén viseli a legelső "zéró emissziós színház" címét - írta a milánói sajtó, emlékeztetve arra, hogy a nem környezetszennyező energiát a városi Edison cég szolgáltatja.

Az Edisonnak köszönhető, hogy a Scala már 1883-ban a villanyárammal működő első színház volt: akkor 2280 lámpa világította meg színpadot és nézőteret. A szén-dioxid-kibocsátás ellen a milánóiak is tehetnek: a Scala előtti téren négy kerékpár hajtotta áramfejlesztőt állítottak fel. Aki nemcsak az operát, hanem a tiszta levegőt is szereti, Mozart muzsikáját hallgatva tekerhet és termelhet energiát a szmoggal teli olasz nagyvárosban - írták az újságok.


Forrás: MTI