Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Az északi Tisza-tó kör
  Egy kevesek által ismert részt mutatunk be.
Az erdőtörvény bringás szemmel
Nézzük a minket, bringásokat érintő részt.
Vadászat!
Mikor korlátozzák erdeink látogatását a vadászat miatt?
Keresztül az Északi-középhegységen
   Hungarian (half) Divide élménybeszámoló
Schwalbe Marathon Mondial
  Az igazi mindenes gumi.
prev
next

Lmpahasznlat01A Critical Mass közösség az idén ősszel és tavasszal két kerékpáros lámpaszámlálási akciót szervezett, melynek során összesen több mint 4000 kerékpárosnál figyelték meg, hogy használnak-e kerékpárjukon lámpákat.

A tapasztalatok igen pozitívak voltak a kerékpárral közlekedők többsége szabálykövető volt. A megfigyelésekből kiderült, hogy Budapesten a legnagyobb az első és hátsó lámpával is rendelkezők aránya.

Az országos mérések mindenhol egy időpontban zajlottak. Este 7 órától 20 percen keresztül önkéntes számlálók figyelték a lakóhelyükhöz közeli csomópontok kerékpáros forgalmát.

A felmérések kiértékelése során több érdekes és hasznos információhoz jutottak a számlálás szervezői.

Kiderült, hogy Budapesten a legnagyobb a lámpahasználati arány, az országos adatokhoz képest 4 illetve 7 százalékkal magasabbak az arányokat az első és hátsó lámpával is rendelkezők körében.

Lmpahasznlat02

A 100 ezer feletti lakosú településeknél már sajnos kisebb a szabályosan kivilágított kerékpárosok aránya, 5 százalékkal volt alacsonyabb, mint az országos átlag.

A 100 ezer alatti településeknél sajnos már közel 10 százalékkal volt alacsonyabb, mint mint az országos átlag.

Összességében tehát elmondható, hogy Budapesten a legmagasabb a kivilágított kerékpárosok száma, a kistelepüléseken pedig a legalacsonyabb. Az őszi mérésnél minden kategóriában magasabb volt a világítással rendelkezők aránya, azonban valódi trendet a következő év mérései után, lehet majd meg állapítani.