Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Cube Cargo Hybrid
  Egy igazi különlegességet sikerült a tavasszal kipróbálni, amelynek a tapasztalatait megosztom most veletek.
Balaton kerülés 360 km-en keresztül
  Ez az igazi Balaton kör.
Hogyan kerüljük meg a Balatont kezdőként?
Tanácsok kezdő túrakerékpárosoknak.
Vár Palócföld! 4/4
  Várnak a Mátra ösvényei.
Vár Palócföld! 4/3
  A Cserhátban jártunk.
prev
next

Lmpahasznlat01A Critical Mass közösség az idén ősszel és tavasszal két kerékpáros lámpaszámlálási akciót szervezett, melynek során összesen több mint 4000 kerékpárosnál figyelték meg, hogy használnak-e kerékpárjukon lámpákat.

A tapasztalatok igen pozitívak voltak a kerékpárral közlekedők többsége szabálykövető volt. A megfigyelésekből kiderült, hogy Budapesten a legnagyobb az első és hátsó lámpával is rendelkezők aránya.

Az országos mérések mindenhol egy időpontban zajlottak. Este 7 órától 20 percen keresztül önkéntes számlálók figyelték a lakóhelyükhöz közeli csomópontok kerékpáros forgalmát.

A felmérések kiértékelése során több érdekes és hasznos információhoz jutottak a számlálás szervezői.

Kiderült, hogy Budapesten a legnagyobb a lámpahasználati arány, az országos adatokhoz képest 4 illetve 7 százalékkal magasabbak az arányokat az első és hátsó lámpával is rendelkezők körében.

Lmpahasznlat02

A 100 ezer feletti lakosú településeknél már sajnos kisebb a szabályosan kivilágított kerékpárosok aránya, 5 százalékkal volt alacsonyabb, mint az országos átlag.

A 100 ezer alatti településeknél sajnos már közel 10 százalékkal volt alacsonyabb, mint mint az országos átlag.

Összességében tehát elmondható, hogy Budapesten a legmagasabb a kivilágított kerékpárosok száma, a kistelepüléseken pedig a legalacsonyabb. Az őszi mérésnél minden kategóriában magasabb volt a világítással rendelkezők aránya, azonban valódi trendet a következő év mérései után, lehet majd meg állapítani.