Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Az északi Tisza-tó kör
  Egy kevesek által ismert részt mutatunk be.
Az erdőtörvény bringás szemmel
Nézzük a minket, bringásokat érintő részt.
Vadászat!
Mikor korlátozzák erdeink látogatását a vadászat miatt?
Keresztül az Északi-középhegységen
   Hungarian (half) Divide élménybeszámoló
Schwalbe Marathon Mondial
  Az igazi mindenes gumi.
prev
next

IndiaBicikli01Alig négy év alatt megháromszorozódott az iskolába járó lányok száma a kelet-indiai Bihár államban a kormány sikeres bicikliprogramja nyomán.

A programmal a helyi vezetés arra a problémára igyekezett választ találni, hogy rengeteg lány azért nem jár iskolába, mert az intézet túl messze van a lakóhelyétől. A bihári kormány ezért úgy döntött, hogy fejenként 2 ezer rúpiát - mintegy 9200 forintnak megfelelő összeget - ad a gyerekeknek biciklivásárlásra. A kezdeményezés eredményeként közel 900 ezren szállhattak fel saját kétkerekűjükre, és az oktatásban részt vevő lányok száma a 2007-ben regisztrált 160 ezerről mára 490 ezerre ugrott.

A 15 éves Pinki Kumári Deszáriban jár középiskolába. Amíg nem jutott biciklihez, teljesen kifárasztotta a naponta gyalog megtett 14 kilométeres út. Ma már mindössze fél órát kell a közlekedésre szánnia, így jóval több ideje jut a tanulásra. A program bevezetése óta megfigyelhető az is, hogy csökken az iskolát félbehagyók száma, és a lányok közül is egyre többet foglalkoznak a továbbtanulás gondolatával.

IndiaBicikli02"Minden reggel alig várom már, hogy az iskolába érjek. Ha idősebb leszek, szeretnék egyetemre menni" - mondta az egyik lelkes kerékpáros kislány a The Guardian című brit lap internes kiadása szerint (http://www.guardian.co.uk/environment/bike-blog/2011/nov/25/cycling-indian-schoolgirls-bike-blog).

A világ egyik legelmaradottabb és legnépesebb országában a nők fele, a férfiaknak pedig egynegyede analfabéta; a hozzávetőleg 1,2 milliárd főre rúgó lakosság 91 százaléka él vidéken.

Forrás: MTI