Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Vadászat!
Mikor korlátozzák erdeink látogatását a vadászat miatt?
Keresztül az Északi-középhegységen
   Hungarian (half) Divide élménybeszámoló
Schwalbe Marathon Mondial
  Az igazi mindenes gumi.
Cateye Micro Wireless computer
  Avagy van-e hagyományos kerékpáros computerekre szükség az okostelefonok világában?
Cube Cargo Hybrid
  Egy igazi különlegességet sikerült a tavasszal kipróbálni, amelynek a tapasztalatait megosztom most veletek.
prev
next

AmsterdamTelaviv02Bérelhető zöld kerékpárokat telepítettek Tel-Avivba és egyre több a bicikliút Izrael második legnagyobb városában. Több mint 130 állomáson pattanhatnak nyeregbe a helyiek és a turisták.

Nem vagyunk még Amszterdam, de hamarosan azzá válhatunk" - mesélt terveiről Ron Chuldai, Tel-Aviv polgármestere. Az élénkzöld kerékpárok Németországból érkeztek Izraelbe.

A turisták számára is remek lehetőségeket nyújtó szolgáltatást Tel-Aviv lakói nagy örömmel fogadták. Alig húsz éve még öngyilkosjelöltnek titulálhatták azt, aki a nyüzsgő várost kerékpárral készült felfedezni. Az elmúlt évek infrastrukturális fejlesztéseinek köszönhetően viszont a központi utak mentén megjelentek a jelölt kerékpárutak. "Már körülbelül 1500 kerékpár van szolgálatban a városban" - mondta a tel-avivi szóvivő.

AmsterdamTelaviv01Lakosainak 34 éves átlagéletkorával Tel-Aviv igazán fiatalos város. Az időjárás is egész évben kedvez a kerékpározásnak - csupán a forró nyári hónapok jelenthetnek gondot. A hőmérséklet sohasem süllyed fagypont alá, hó legutóbb 1950-ben esett.

A kerékpárok bérlése hétköznap napi 14 sékelbe (850 forintba), hétvégén húsz sékelbe (1200 forintba) kerül. Ehhez jönnek még a túrák időtartama után járó a használati díjak - az első félóra mindig ingyenes. Aki egész évre szeretne kerékpárt bérelni, 280 sékel (17 ezer forint) alapdíj kifizetése mellett megteheti. Tel-aviviaknak az összeg negyven sékellel kevesebb.

A kerékpáros paradicsomban azonban akad még olyan, ami bosszúságot okoz: egyes kerékpárutak hirtelen érnek véget, másutt buszmegálló akadályozza a közlekedést. A gyalogosok sem mindig figyelnek a kétkerekűekre.

Forrás: MTI