Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Az északi Tisza-tó kör
  Egy kevesek által ismert részt mutatunk be.
Az erdőtörvény bringás szemmel
Nézzük a minket, bringásokat érintő részt.
Vadászat!
Mikor korlátozzák erdeink látogatását a vadászat miatt?
Keresztül az Északi-középhegységen
   Hungarian (half) Divide élménybeszámoló
Schwalbe Marathon Mondial
  Az igazi mindenes gumi.
prev
next

koromkampny2011. április 30-án indította a Levegő Munkacsoport aláírásgyűjtő kampányát azért, hogy Budapesten csak olyan dízeljárművek közlekedhessenek, amelyek hatékony részecskeszűrővel rendelkeznek.


A nagy sikerű Critical Mass kerékpáros felvonulás alkalmából, 2011. április 30-án indította a Levegő Munkacsoport aláírásgyűjtő kampányát azért, hogy egészségünk, életünk megóvása érdekében a Fővárosi Önkormányzat Budapesten csak olyan dízeljárművek közlekedését engedélyezze, amelyek hatékony részecskeszűrővel rendelkeznek. Részecskeszűrő gyakorlatilag minden dízelbe beépíthető és a szennyezés több mint 99%-át kiszűri. A Critical Mass során a Levegő Munkacsoport sátrában és a neten eddig közel 1500 ember írta alá a petíciót.

{reklam}

A szükséges intézkedések meghozatalához eddig sem a mindenkori kormány, sem az önkormányzat számára nem volt elegendő érv az Európai Környezetvédelmi Ügynökség tanulmányának az a megállapítása, hogy a – főleg a dízeljárművek által kibocsátott – részecskeszennyezés (PM10) miatt Magyarországon évente mintegy 16 ezer ember veszti életét. A döntéshozók körében az sem váltott ki különösebb aggodalmat, hogy egy 25 európai nagyvárosban végzett vizsgálat alapján Bukarest után Budapesten halnak meg idő előtt a legtöbben a lakosság számához viszonyítva.

Miután 2009-ben az Európai Bizottság jogsértési eljárást indított Magyarország ellen a súlyos légszennyezettség miatt, a környezetvédelemért felelős minisztérium végre elkészítette és közigazgatási egyeztetésre bocsátotta az ágazatközi PM10-csökkentési intézkedési program tervezetét. A Levegő Munkacsoport üdvözölte és támogatásáról biztosította a tervet, amely csaknem minden olyan intézkedést tartalmaz, amelyeket a civil szervezet már évek óta szorgalmaz. Ugyanakkor félő, hogy – amint számos más esetben is tapasztalható volt – a program végrehajtása végeláthatatlanul elhúzódik. Ezért tovább kell folytatnunk a küzdelmet mindannyiunk egészsége érdekében. Ennek része az említett aláírásgyűjtő kampány is.

Sok európai nagyvárosba már nem hajthatnak be a szennyező járművek, amivel jelentősen lecsökkent az egészségkárosító szennyezés. Itt az ideje, hogy Budapest is valóban fellépjen a szennyezés ellen.

Forrás: Tiszta levegő.hu