Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Cateye AMPP lámpacsalád
  2020-ban debütált a Cateye AMPP lámpacsaláddal a felhasználó jól járt, hiszen a fényerősség/ár összehasonlításban a régebbi szériától olcsóbb lett.
Mátrai panoráma túra
  A kedvenc körtúrám a Mátrában
Lazer Coyote bukósisak tartós teszt
  Hét hónap tapasztalatai
Menetpróba: Bulls Lacuba Evo 5F
  Agyváltós PEDELEC próbálgatás
Kréta kerékpáros körtúra 2020 nyarán 1.rész
  Aki Krétára jön nyaralni, de nem mozdul ki Irkálóból, az baromi nagy hülyeséget csinál.
prev
next

koromkampny2011. április 30-án indította a Levegő Munkacsoport aláírásgyűjtő kampányát azért, hogy Budapesten csak olyan dízeljárművek közlekedhessenek, amelyek hatékony részecskeszűrővel rendelkeznek.


A nagy sikerű Critical Mass kerékpáros felvonulás alkalmából, 2011. április 30-án indította a Levegő Munkacsoport aláírásgyűjtő kampányát azért, hogy egészségünk, életünk megóvása érdekében a Fővárosi Önkormányzat Budapesten csak olyan dízeljárművek közlekedését engedélyezze, amelyek hatékony részecskeszűrővel rendelkeznek. Részecskeszűrő gyakorlatilag minden dízelbe beépíthető és a szennyezés több mint 99%-át kiszűri. A Critical Mass során a Levegő Munkacsoport sátrában és a neten eddig közel 1500 ember írta alá a petíciót.

{reklam}

A szükséges intézkedések meghozatalához eddig sem a mindenkori kormány, sem az önkormányzat számára nem volt elegendő érv az Európai Környezetvédelmi Ügynökség tanulmányának az a megállapítása, hogy a – főleg a dízeljárművek által kibocsátott – részecskeszennyezés (PM10) miatt Magyarországon évente mintegy 16 ezer ember veszti életét. A döntéshozók körében az sem váltott ki különösebb aggodalmat, hogy egy 25 európai nagyvárosban végzett vizsgálat alapján Bukarest után Budapesten halnak meg idő előtt a legtöbben a lakosság számához viszonyítva.

Miután 2009-ben az Európai Bizottság jogsértési eljárást indított Magyarország ellen a súlyos légszennyezettség miatt, a környezetvédelemért felelős minisztérium végre elkészítette és közigazgatási egyeztetésre bocsátotta az ágazatközi PM10-csökkentési intézkedési program tervezetét. A Levegő Munkacsoport üdvözölte és támogatásáról biztosította a tervet, amely csaknem minden olyan intézkedést tartalmaz, amelyeket a civil szervezet már évek óta szorgalmaz. Ugyanakkor félő, hogy – amint számos más esetben is tapasztalható volt – a program végrehajtása végeláthatatlanul elhúzódik. Ezért tovább kell folytatnunk a küzdelmet mindannyiunk egészsége érdekében. Ennek része az említett aláírásgyűjtő kampány is.

Sok európai nagyvárosba már nem hajthatnak be a szennyező járművek, amivel jelentősen lecsökkent az egészségkárosító szennyezés. Itt az ideje, hogy Budapest is valóban fellépjen a szennyezés ellen.

Forrás: Tiszta levegő.hu