Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Felvidéken kétkeréken
   Többször bejárós útvonalat találtam.
 A hónap megyéje: Bács-Kiskun vármegye
  Bács-Kiskun megyei kerékpártúra ajánló.
Ki volt Lukanénye hőse?
  Családi kerékpártúra a Felvidéken.
prev
next

pulzus08

A rendszeres kerékpározás a testi és szellemi fittséget mellett a lelki egészség is megalapozza.

A kerékpározásnak számtalan válfaja ismert: hegyi-, országúti-, túrakerékpározás, hogy csak a legismertebbeket említsük. Mindegyik közös jellemzője, hogy kortól és nemtől függetlenül gyakorolható és élvezhető.

Biztos emlékszel arra a napra, amikor első métereid tetted meg bringáddal? Talán ekkor először tapasztaltad meg a „képes vagyok rá” érzést. Számos pszichológiai kutatás bebizonyította, hogy az ehhez hasonló élmények milyen óriási szerepet kapnak az egészséges lelki fejlődésben. Természetesen a lelki egészség mellett a testi és szellemi fittséget is megalapozza a rendszeres kerékpározás.

Kerékpározás: Javítja az állóképességed, segít a zsírégetésben

Ha kerékpáros élversenyző vagy évente legalább 6 milliószor tekered körbe a pedált, hobbikerékpárosként ettől távol állsz, de heti három kiadós edzéssel legalább 30.000-szer forgatod körbe a bringa kerekeit.

A munkában elsősorban a lábad izmai vesznek részt, de a felsőtested, csípőd rögzítése, a karjaid, nyakad, vállad megfeszítése, a kormány irányítása is dolgoztatja az izmaidat. Alapvetően az alsó testfeleden az izomfeszülés állandó, viszont az izom rövidül és nyúlik, ellenben a a felső testeden az izomhossz nem változik, azonban a feszülés mértéke változik.

Bármilyen műfaját űzöd is a kerékpározásnak, az élettani hatások ugyanazok. Javítja a szív-érrendszer állóképességét, gazdaságossá teszi a szív munkáját, fokozza a szervek vérellátását, ezáltal oxigenizációját, javítja a légzőrendszer munkáját és az anyagcsere paramétereket, vagyis csökkenti a vérzsír (triglicerid) szintet, emeli a védő-koleszterin (HDL) szintet, fokozza a cukor-toleranciát, és még hosszasan sorolhatnánk.

Hatásai miatt nem csak az egészségmegőrzésben, hanem bizonyos betegségek kezelésében is kulcsszerepet tölt be annál is inkább, mivel kerékpározni szinte mindenki tud és mert igen alacsony, szinte különösebb erőfeszítést nem igénylő intenzitáson is gyakorolható.

A szívinfarktuson átesett betegek rehabilitációjában, valamint az elhízás kezelésében játszik kitüntetett szerepet.

 Kerprozshataszervezetre02

Mennyi energiát fogyaszt el a biciklizés?

Egy folyamatos, egyenletes, egy órán át tartó, alacsony intenzitású szobakerékpározás kb. 300kcal-t igényel, amely lehet hogy nem tűnik soknak, mégis nagyon kedvező a fogyókúra szempontjából, mivel az elvesztett energia nagy része a zsírokból származik.

Ellentétben a spinning-gel (edzőteremben végzett, magas intenzitású, zenés kerékpáros aerobik óra), amelynek hatására akár 700-800 kalóriát is elégethetünk, amelynek jelentős része szénhidrát. Ennek köszönhetően a spinning után kínzó éhségérzet jelentkezhet, amely a szénhidrátok minél hamarabb történő pótlására késztet.

Mindez nem jelenti azt, hogy spinninggelni nem érdemes, sőt! Rendkívüli módon megdolgoztat, kifáraszt, ezért elsősorban a megfelelő edzettség elérése után érdemes belekezdeni.

A szabadidősport kényelmes túratempója 18-20km/h sebességtartományban van. Ha huzamos, akár három óránál is többet tekerünk, akkor biztosítani kell a kerekezés alatti folyadékpótlást (lehetőleg izotóniás itallal), ill. a szénhidrátbevitelt. Hosszú bringázás alatt ugyanis gyakran jelentkezik az ún. eléhezés tünete, amikor hirtelen jelentkező fáradtságot érzünk, amely azonnali lassításra, megállásra kényszerít. Ennek oka a szénhidrátraktárak lemerülésében keresendő.

Mindezt elkerülendően célszerű banánt, energiaszeletet, müzliszeletet, stb. fogyasztani.

 Kerprozshataszervezetre03

(A cikk a webbeteg.hu egyik cikke alapján íródott)

Detect language » Hungarian
Detect language » Hungarian
Detect language » Hungarian
Detect language » Hungarian