Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

 mbah01 01 01

30 éve indult a Mountain Bike Action Hungary.

2023 márciusa egy szép kerek évforduló a magyar montisok között, hiszen 30 éve, 1993-ban ebben a hónapban jelent meg Magyarország első hegyikerékpáros havi lapja a Mountain Bike Action Hungary (A szleng csak MBAH, vagy eksön néven emlegette). Sok mai olvasónk lehet, hogy akkor még meg sem született.

mbah01 01 01

Az első szám címlapja. Rikító sárga kerettel világított az újságosbódékban.

A magazin unikum volt a hazai montisok világában. Egyrészt az ötletgazda főszerkesztő, alapító, ügyvezető egy amerikai fiatalember, David Erickson (Dave) volt. Ő hozta magával azt a laza amerikai stílust, ami abban az időben oly szokatlan volt, egyedivé és különlegessé tette a lapot. Másrészt Dave részt vállalt a magyar montis életben. Neki köszönhetjük, hogy Magyarország két MTB világkupa futamot is rendezett. (Azóta az illetékes szövetségnek mennyit is sikerült?) Szóval Dave és újságja akkor megkerülhetetlen volt. Hiszek benne hogy hatása a mai napig él.

mbah01 01 02

Poszteren az első teszt bringa a Manitou FS, amely akkor (és még ma is) egy álomgép volt. Ára akkor 240 000 Ft volt. (A magazin került akkor 120 Ft-ba a havi átlagkereset meg 27 173 Ft volt)

A magazinban az első cikk mindig a „Dave útja” volt, amely a főszerkesztő gondolatait tartalmazta. Most pillantsunk ebbe bele a legeslegelsőbe:

Kié ez az álom?
Írta: DAVID ERICKSON
Egy álmot tartasz most a kezedben. Nem csak az enyémet, hanem sok olyan emberét az országban, akik szeretik a hegyikerékpározást. Kisebb - nagyobb kihagyásokkal egy ideje Magyarországon élek. Még arra is emlékszem, amikor a pesti metrózás 1 Ft-ba került.
(...)
Milyen álomról zagyvál ez az alak, mit akar mondani ezzel, és miért írja ezt a cikket? Két dolog miatt:
1. Mert én vagyok a főnök és írni akarok.
2. Mert 10 éve hegyikerékpározom. Dél-Kaliforniában nőttem fel, ahol végignéztem, és (a magam módján) jelen voltam az amerikai MTB kezdeténél. Más szóval a környéken én voltam az egyik első hegyikerékpár-tulajdonos, így az első dél-kaliforniai versenyeken és klubok által szervezett utakon is volt szerencsém részt venni.
Óriási hegyikerékpáros tapasztalattal rendelkezem, és olyan amerikai szemszögből nézem a világot, amit néha honfitársaim is furcsának találnak. Sokan érzik úgy, érdekes a mondanivalóm, ezért is írom ezt a cikket.
Az álmok fontos szerepet játszanak életemben. Egyszer az egri hegyikerékpárosok egy csoportjával beszélgettem (hiányos magyar szókincsem, kézjelek, hibás angol és némi varázslat segítségével). Mindannyian úgy éreztük, Magyarországon szükség van egy MTB magazinra.
A Mountain Bike Action (MBA) megjelenése óta kedvenc hegyikerékpáros magazinom volt, így gyakran álmodoztam arról, hogy egy szép napon kiadom magyar nyelvű változatát. Papírra vetettem álmom, és a következő 3 hónapban kerestem a megvalósítás lehetőségét. Ezután elküldtem tervem az amerikai kiadónak.
Eltelt egy kis idő, míg meg tudtam őket győzni a magyar változat kiadásáról, de végül úgy döntöttek, megteszik. A döntéshozatal ideje alatt sokszor fel akartam adni a küzdelmet. Úgy éreztem, az árral szemben úszom (egy véget nem érő hegyen tekerek felfelé), de nem szeretek semmit feladni. Néha ezzel versenyt is lehet nyerni. Azoknak, akik úgy érzik az álmok soha nem válnak valóra, azt üzenem, most mégis egy ilyet tartanak a kezükben.
Már a magyaroknak is van saját MTB magazinjuk, amit hegyikerékpárosok készítenek és adnak ki. Remélem a lap olyan információt, példaképeket és ösztönzést ad mindenki számára, aminek segítségével megvalósulnak hegyikerékpáros álmai. Ez a magazin az MTB tábor szócsöve, ha van valami mondanivalód, írd meg.
(…)

mbah01 01 03

mbah01 01 05

Az első szám tartalomjegyzéke

Dave útja (újra)

A 30 éves évforduló alkalmából megkerestük Dave-t és néhány kérdésünkre örömmel válaszolt.

Olaf: Hogyan kerültél Magyarországra?

Dave: Magyarországra 1 év munkaszabadságra mentem a volt feleségemmel. Hoztam magammal a mountain bike-omat, és sokat tekertem. Találkoztam néhány üzletemberrel, akik kerékpáros termékeket akartak importálni Magyarországra, üzleti kapcsolatba léptünk. Megszereztem a Trek magyarországi forgalmazásának jogát. Az Eksön elindulása után úgy éreztem, hogy a Trek forgalmazása miatt konfliktusba kerülhetek, így eladtam a disztribútori jogokat.

dave utja

Dave napjainkban

Rákérdeztem arra is, hogy hogyan jött létre maga a Mountain Bike Action Hungary? Dave azonban válaszában semmi új infót nem tett hozzá a fentebb olvasható történethet, így ezt most nem ismétlem meg. Inkább elmesélek egy anekdottát, amit Karlovitz „Pupu” Kristóftól halottam:

Amikor Dave először megérkezett Egerbe, elment a városba sétálni. Hazaérve csak ennyit mondott a feleségének:

- Nem is mondtad, hogy ennyi mexikói él itt is.

Hogy a történet igaz-e nem tudom. Ha mosolyt csalt a szátokra, akkor megérte.

Olaf: Mi történt veled, miután hazamentél Amerikába?

Dave: Nos, több vállalkozásba is belevágtam, többek között egy digitális marketing cégbe ami még mindig megvan. 15 évig volt egy sikeres e-sport és játék márkám. Most van egy digitális fejlesztő cégem is, amely magyar, európai és latin-amerikai fejlesztőkkel dolgozik.

Milyen a kapcsolatod ma a kerékpározással?

Hétköznap 2-3 alkalommal kerékpározom, és egyszer-kétszer a hétvégén. Sok útvonal van a házam közelében, és egy tipikus kerékpározásom a következő: 18 km (11 mérföld), körülbelül 335 méteres emelkedővel, széles és egysávos utak kombinációja.

Van egy csodálatos családom, és hétvégente biciklizni járunk. Hétvégi családi túrák általában 20%-kal rövidebbek és nem olyan emelkedősek, de a 10 éves fiam valójában jó terepbringás, és fájdalmat okoz nekem néhány emelkedőn.

Záró gondolatok

Nehéz elhinni, hogy már 30 év telt el az MBAH elindítása óta, és örülök, hogy ez az időszak jól megörökítette az akkori magyar hegyikerékpározás életét. Boldog vagyok, hogy az MBAH története tovább folytatódott a BikeMag-ban. Sőt, hogy létrejött a több magyar hegyikerékpáros és kerékpáros magazin, valamint kerékpáros honlap, amelyek dokumentálják a magyarországi kerékpározás életet.

Remélem, hogy a MBAH régi számai továbbra is arra inspirálják a fiatalokat, hogy belevágjanak a hegyikerékpározásba, és motiválja őket a kerékpársport és kultúra fenntartására Magyarországon.

Jó utat mindenkinek!

mbah01 01 04

 MBAH utolsó számában Dave utolsó gongolatai