Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 A hónap megyéje: Fejér vármegye
  Fejér megyei kerékpártúra ajánló.
Kerüld meg Afrikát a Börzsönyben
  Ilyen nincs és mégis van!
Etyek – Nadap kerékpáros körtúra
  Azaz: Hogyan lehet egy 77 km-es túrát 160 km-es úttal teljesíteni?
prev
next

gyerekkerekpar valasztas01

Tippek, trükkök.

A kerékpározás a gyerekek körében az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb mozgásforma. Fontos, hogy az első bicaj kiválasztása tökéletesen sikerüljön és már az első próbálkozások is örömöt szerezzenek.

Kerékpárválasztás

1. A szakértelem

Érdemes kifejezetten kerékpárboltokban nézelődnöd (igazán máshol nem is ajánlom), ahol valóban szakszerű segítséget kapsz és biztos lehetsz az alkatrészek minőségében. Valamint nem neked kell otthon összerakni a darabokban lévő kerékpárt, ezt is hozzáértő módon megteszik és így a beállítások is gyermekünk számára megfelelőek lesznek.

gyerekkerekpar valasztas02

2. A megfelelő méret

Az első fontos szempont a kerékpár megfelelő méretének kiválasztása. Kissé nehezebb a dolgod, mint a felnőttek esetében. Az alábbiakban útmutató gyanánt néhány irányszám:

 • 12"-os gyerekkerékpár, a legkisebbek számára ideális. Korban 2-4 éveseknek, de magasságot tekintve 75 – 95 cm –es méretet érdemes irányadónak tekintened. Ha biztonságosan tud már vele közlekedni csemeténk, akkor kevésbé forgalmas területen pár száz métert is képesek megtenni ezzel a bringával is a kicsik.
 • 14"-os kerékpár már az óvodás korosztálynak ideális, 3-5 évesek számára, de itt is  figyelembe kell venned a magasságot, mely 85 – 105 cm közöttre tehető. (Ez a méret egyébként kihagyható! A 12"-os után a legtöbbször nyugodtan jöhet a 16"-os kerékméretű bringa.)
 • 16"-os bicikli 4-7 évesek számára tökéletes, amennyiben a testméretük is igazodik hozzá. Ez körülbelül 90 – 115 cm között az ideális.
 • 20"-os gyerekkerékpár a 6-9 éveseknek készült, ha az párosul 110 – 130 cm – es magassággal
 • 24"-os gyerekkerékpár már 8-11 éves gyerekek mérete, magasságot tekintve 125 – 150 cm az ideális.

Ha ez alapján kiválasztottuk a melyik kerékméret az ideális, engedd a gyermekedet a bringához és végezd el az alábbi néhány ellenőrzést , hogy a méret tökéletes-e.

 • Ültesd rá a gyerkőcöt a bringára. Ha a kezével fogja a kormányt, a lábujjainak érniük kell a földet, de kezdő bringásként ideálisabb, ha az egész talpa leér.
 • Amikor átlép a gyerek a kerékpáron és a kerékpárváz a két lába között van, akkor a kerékpár felsőcsöve és a gyerek ágyéka között lenni kell 3 centinek. Ha olyan felépítésű a váz, hogy nincs felsőcső akkor, persze ezt az ellenőrzést nem kell elvégezned.

Mindig a méretben megfelelő kerékpárt vedd meg, mert a „majd belenő” indokkal vásárolt bringák nem ideálisak és elvehetik gyerek lelkesedését és bringázási kedvét.

zero06

3. Amire figyelj még

 • A gyerek elérje a féket
 • Az könnyen kezelhetőek legyenek és kis erőkifejtéssel is képes legyen gyermekünk azt hatékonyan használni.
 • A nyereg és a nyeregcső kapcsolata (Sokszor láttam olyan műanyag nyerget, amelybe a nyeregcső bele volt préselve. Na ez nem jó! Gondolj bele a fém nyeregrúd a használat során a puha műanyagot elrepeszti és a nyereg leesik. Csemetéd meg leül a nyeregrúdra...)
 • Ha abszolút nem értesz a kerékpárokhoz mindenképp szakboltba menj, és nem a legolcsóbb a legjobb a gyereknek.

4 Egyéb apróságok

Mindig a méretben megfelelő kerékpárt vedd meg, mert a „majd belenő” indokkal vásárolt bringák nem ideálisak és elvehetik gyerek lelkesedését és bringázási kedvét.

Szülőként sokat tehetsz azért, hogy gyermeked megszeresse a bringázást, de szintén a TE feladatod, hogy ügyelj a gyerkőc biztonságára is. Fontos, hogy elmagyarázd neki a közlekedés alapvető szabályait, mielőtt útnak indítod, továbbá mindig viseljen bukósisakot, kesztyűt, esetleg láthatósági mellényt!

A profi gyerek bringák sem olcsók. Amit a pénzedért kapsz: gyermekek méretéhez tervezett váz és alkatrészek (Fékkar nyereg stb). Könnyű, strapa bíró.